Stäng fönster Göteborg kn, BISKOPSGÅRDEN 53:10 M.FL. BISKOPSGÅRDEN NORRA

OMRÅDE
Området är uppdelat på två delområden: dels är det i norr tre nio våningar höga skivhus längs Badvädersgatans östra sida, samt en parkering för besökare rakt över gatan (gemensam med bostadsområdet med skivhus på höjden ovanför), dels är det ytterligare ett skivhus mittemot Väderbodarnas affärsbyggnad söderut. Mellan dem finns ett brant naturparti. Husen ligger som solitärer i nordsydlig riktning med trädbevuxna slänter till Svartedalen österut och parkeringar längs gatorna. Asfalterade gångvägar finns utmed västfasaderna. Husen har förändrats både under 1980- och -90-talen. I en sänka mellan delområdena ligger en lekplats. En livsmedelsbutik inryms i en mindre utbyggnad från nordvästra hörnet på mellersta huset längs Badvädersgatan. Parkeringen rymmer en liten ovanlig byggnad, eventuellt transformatorstation, gjuten i betong i liggande brädform med tak av en tjock betongskiva.

BYGGNADER
Skivhusen har nio våningar, inklusive bottenvåningen, samt källare. Lägenheterna är så kallade trespännare, där alla vetter åt gatan men somliga är enkelsidiga. Pulpettaket är i liv med fasaden på gavlarna och utskjutande på långsidorna. Fasaden är klädd med rött fasadtegel åt väst, borstad aprikos puts åt öst. Gavlarna har ett indraget centralt parti med fönster och fält emellan med vitt kakel och enstaka blå eller terracottafärgade plattor. På vissa gavlar har även fönstren ersatts med kakel. De massiva glasade utanpåliggande balkongpartierna i grupper om en, två eller tre är iögonfallande. I det sistnämnda fallet skjuter balkongen i mitten längre ut än de på sidorna och samtliga hörn är fasade och glasade hela vägen. Glasen är relativt smala och sitter i tunna omålade metallister och nedtill finns fyllningar av vita skivor. Överst sitter tak med korrugerad plåt. Balkongen vilar på betongpelare med konsoler under varje balkong.

Bottenvåningen har garage med tvåbladiga portar med gråmålad smal, ribbad träpanel. Samma typ återfinns på Lenvädersgatan.

Våningar: 9, källare
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: fasadtegel åt väst, borstad puts åt öst
Fasadfärg: röd, aprikos
Takform: pulpettak
Takmaterial: troligen papp
Utvändiga detaljer: kakelplattor, glasade, utanpåliggande balkonger, garage, indragna entréer

Perspektivfönstren har övervägande stående smala vädringsfönster och är av vit eller omålad metall. På de släta östfasaderna är de strikt grupperade tre och tre, med ett större fönster i mitten, placerade i lodräta fält. Fönstersättningen rytmiserar tydligt fasaden då det mellan fönsterpartierna bildas tydliga vertikala väggfält. Gavlarna har även källarfönster och en entré. Dörrarna är nya av omålad metall med smala stående glasrutor och sidoljus. Entréerna är indragna från fasadliv och nischen klädd med brun klinker, som fortsätter på innerväggen. Trapphuset har en raffinerad mosaik av små svarta och vita bitar, som även omger hissdörren.

Fasaderna hade från början betong med ädelputs och takbeläggning med stenflis. 1979 tilläggsisolerades gavlarna och kläddes med bruna aluminiumplåtskivor (Hogstad). Fönstren åt öster byttes 1985. Ursprungligen hade det mellersta i gruppen om tre fönster (köket) ett liggande vädringsfönster i nederkant istället för stående i sidan som de andra, vilket även det i mitten fick. Fasadändringar och utbyggnad/inglasning av balkonger skedde under 1990-talets första halva.

Affären fanns från början och där såldes då fisk. Sedan 1961 har det varit livsmedelsaffär i olika regi, exempelvis Arturs livs, Vivo, Konsum, Servus. Fasaden kläddes under Konsums tid 1970 med Malmexplattor av eternit. Skivhuset vid Väderbodarna hade från början samma utseende som det vinklade huset i samma kvarter på 55:15. Balkongerna hade fler gavelplåtsglipor, vilket gav ett livligt ljusspel på fasaden.

KOMMENTAR
Balkongpartierna ger husen ett starkt uttryck, då de skiljer sig från omgivande bebyggelse, förstärkt av att denna vänder sina oartikulerade sidor häråt. Därigenom har byggnaderna ett visst miljöskapande värde. Huset vid Väderbodarna har en viktig rumsskapande funktion för det tidstypiska torgstråket. Entréerna med mosaik är en värdefull indikator på tiden för husets tillkomst.