Stäng fönster Göteborg kn, BISKOPSGÅRDEN 55:4 M.FL. BISKOPSGÅRDEN NORRA

OMRÅDE
Bostadsområdet ligger öster om Sommarvädersgatan i Norra Biskopsgården. Dessa tre skivhus med 7-10 våningar ligger i en lummig grässluttning med lövträd, framförallt björk, som planar ut i söder. En asfalterad gångväg skiljer området från gårdarna till den blandade lamell- och skivhusbebyggelsen på andra sidan. Övre huset har en sittplats placerad på en stensatt yta med gjuten cementsittgrupp i rundade former med plana ytor av omålat trä. Buskage med karaktär av sent 1960-tal omger platsen; tall, tuja, cypress, ginst, ros och blodlönn. Vegetationen är tät också på gården rakt över gångvägen. Framför de nedre husen löper asfalterade gångvägar, gräsytor, lekplats och inhägnad bollplan som alla delas med husen i väst.

I norr ansluter en stor parkering till Väderbodarnas lilla torg, där Norra Biskopsgårdens Panncentral är byggd i souterrain från berget vid norrgaveln på nordligaste huset. Panncentralen avviker från övrig bebyggelse med sina kompakta huskroppar, grått plåttak, vita fasadskivor upptill och puts på bottenvåningen, som har röda portar av metall, medan fönstren har gröna metallkarmar. Österut sluttar skogsklädda branter åt Svartedalen och i söder ligger ett stort parkeringsdäck vid Molnvädersgatan. Fasaden på detta har en tydlig uppdelning av tre typiska fasadmaterial för tiden; sockel av gråmålad betong med synlig liggande gjutbrädform, rödmålad lodrät träspaljé med olika grovlek på ribborna och metallgaller bakom till bildäck, samt överst betongelement med dansk sjösten som inramning av den öppna parkeringen ovanpå.

Tidigare var miljön inte så kal vid de nedre husens fasader, utan stora träd växte alldeles intill och spensliga smidesstaket löpte längs gräsytorna. Panncentralen byggdes till 1961 och 1991. Skorstenen revs 1987.

BYGGNADER
Skivhusen med källare är terrasserade efter marklutningen och har därför 7-10 våningar, inklusive sockelvåningar. Vissa lägenheter är enkelsidiga. Byggnaderna har förändrats i olika grad. Det översta huset har gul, borstad puts med halvt utskjutande nya enskilda balkonger åt båda håll i lodräta rader med smala gavelstolpar, röda skivfyllningar och små glas upp till räcket. Somliga är helt glasade. Mellan varje balkong sitter två pivåfönster av vit metall. Vardagsrumsfönstren har inte stående smalt vädringsfönster. Entréerna ligger nästan i fasadliv och har fått nya putsade, utstockade omfattningar där den gamla av tunna naturstensskivor inneslutits och dörrarna är nya av trä med åtta glasrutor, samt fyra i sidoljuset. Skärmtaken med vit plåt är rundade och fästa på väggen. Gavlarna har fönster och är klädda med bruna, omkring 1 meter höga plåtskivor.

Våningar: 7-10, terrasserade
Stomme/konstruktion: troligen betong
Fasad: borstad puts, plåt, Steni-skivor
Fasadfärg: gul, brun
Takform: pulpettak
Takmaterial: svart papp
Utvändiga detaljer: balkonger, indragna entréer

De nedre husens gavlar har två meter höga, bruna plåtar medan långsidorna har gula plåtskivor och vissa partier nedtill har Steni-skivor. Ventiler i fasaden tyder på att köken kan ha skafferier bevarade. Gavlar och västfasader har intakta balkonger åt väst, med smalkorrugerad röd eller gul fyllning och spensliga handräcken, samt vit träpanel på fasaden. Där balkongerna löper i dubbla rader finns i det smala partiet mellan dem små förråd. Nedersta husets balkongfronter genombryts av smala stänger som kragar ut till en blomlådshållare överst. Fönstren är övervägande perspektivfönster med en luft. Entréerna är här indragna och närmast intakta, men utformning varierar både inom och mellan husen. Dörrarna är av trä, fernissade i vissa fall, med stående mjukt utformade tryck, stora glasrutor och olika typer av sidoljus i smala poster. Mest flagrant är mittenhusets mellersta entré, där dörren är omgiven av sju stora glasade fält, plåtskodda nedtill. I trapphuset är ett etage uppmurat med gult tegel och rödmålat tunt smidesräcke. Nedersta huset har haft vindfång, men innerdörrarna är avlägsnade och har där betongväggar med yta av mycket liten röd, vit och svart sten.

Översta husets gavlar tilläggsisolerades omkring 1966 med lackerad plåt. 1992 byggdes balkongerna till 70 centimeter och glasades efter tillval. Detta ändrade uttrycket radikalt, från de lodräta, mörka "urgröpningarna" som balkongraderna tidigare utgjort i den annars släta fasaden. Nya skärmtak över entréerna gjordes 1997 och ny fasadfärg 1999. De nedre husen kläddes 1981 med plåt, så kallad Glattpanel, då HSB-föreningen sett hur åtgärdade sprickor i putsen vid de kalla gavlarna ideligen återkom. De antog att det berodde på husets utsatthet för vind och temperaturväxlingar, olämpligt för den fuktabsorberande lättbetongen och putsen.

KOMMENTAR
Området ingår i ett större sammanhang med ytterligare lamell- och skivhusbebyggelse vid Önskevädersgatan, där de är viktiga rumsskapare. De nedre byggnaderna har kvar många intressanta tidstypiska detaljer och kvaliteter i balkonger och entréer.