Stäng fönster Göteborg kn, BISKOPSGÅRDEN 55:10 M.FL. BISKOPSGÅRDEN NORRA

OMRÅDE
Bostadsområdet ingår i ett större sammanhang med ytterligare tre skivhus i öster och ligger i Norra Biskopsgården längs Önskevädersgatan, parallellgata öster om den större Sommarvädersgatan. Mellan områdets två huskomplex löper återvändsgatan Torkvädersgatan in och i söder går Molnvädersgatan och där ligger Norra Biskopsgårdens kyrka. Vid Önskevädersgatan finns en samling affärer i bottenvåningen; damfrisör, minilivs, gardinateljé och en utrymd mataffär. I norr ansluter en stor parkering till Väderbodarnas lilla torg. Från parkeringen där leder en asfalterad gångväg ner i området som ligger i en lummig grässluttning med framförallt björk. Marken planar ut i söder. Vegetationen är tätare i norr på båda sidor om gångvägen, med inslag av barrväxter som en, tall och rabatter med lågväxande barr- och cypressväxter.

Bebyggelsen består av två skivhus med åtta våningar i öst-västlig riktning. Det norra är förbundet i vinkel i väster med ett sexvånings lamellhus och det södra med ett lamellhus med fyra våningar som vinklas två gånger åt gården. Området får därmed tre gårdar. Södra gården är öppen och flack med gräsytor, lekplats och inhägnad bollplan som delas med området i öst. Mellangården har tät vegetation på plan mark med högresta träd som björk, rönn och lärk. Häckar, såsom berberis, följer gångar med gatsten. Lekplatser och sittplatser finns. En portik leder ut till affärerna och en gångtunnel västerut till ett naturområde med spårvagnshållplats. Översta gården, i norr, har en stor bergknalle med en sittplats nedanför på en uppmurad platå med gjutna, mjukt formade cementstommar. Ett knotigt lövträd ger skugga. Strax intill ligger en transformatorstation med platt tak och kvastad gul puts. Sittplatsen har utsikt över lekplatsen och från piskplatsen med stenbelagda betongplattor leder flata trappor med gatsten upp till den asfalterade gångvägen längs husfasaderna. Skivor av danska sjöstenselement kantar rabatten med olika barr- och cypressväxter.

BYGGNADER
Skivhusen är placerade i öst-västlig riktning. Taken har taksprång endast åt söder. Hisshuvarna på taket är klädda med svart plåt. Gavelfasaderna har gråbrun borstad puts som går över hörn på långsidorna, som har likadan puts i olika sandbruna eller gula avfärgningar. Balkongerna vetter åt söder och är smala, enskilda och löper i lodräta rytmiska rader i originalutförande på båda husen. Det södra har indragna, djupa balkonger med brun smalkorrugerad plåtfyllning i en metallkonstruktion med spensligt handräcke. Fasaden har locklistpanel i putsens färg. Mer artikulerade är de utanpåliggande balkongerna på det norra huset. De har mycket smalt korrugerad, ljusbrun plåt löpande längs halva sin gavelbredd och olivbruna fyllningarna av eternit. Glipor mellan skivorna orsakar att ett ljusspel uppstår på fasaden. (Liknande balkonger hade skivhuset vid Väderbodarna tidigare.) Åt parkeringen i norr finns garage i bottenvåningen med bruna portar.

Skivhus
Våningar: 8, källare
Stomme/konstruktion: sannolikt betong
Fasad: puts, locklistpanel på
balkongfasaderna
Fasadfärg: bruna och gula toner
Takform: pulpettak
Takmaterial: troligen papp
Utvändiga detaljer: balkonger, utanpåliggande och indragna, garage, indragna entréer

De vita pivåfönstren av metall har åt norr smala, stående vädringsfönster, grupperade två och två. Kring trapphusen är mindre enluftsfönster placerade. Åt söder är det perspektivfönster med tjocka karmar. Entréerna är placerade åt söder och indragna, med nya dörrar av aluminium. På södra byggnaden är entréerna breda och höga, med dörren omgiven av sju stora glasrutor, naturstensskivor i smygar och trappsteg, samt en grön stentrappa i trapphuset med handledare av runda björkstänger. Norra husets entréer är lägre och smalare med brun klinker i smygen.

Längs gatorna finns i lamellhusen garage med röda lyftportar eller bruna rullportar av plåt. Norra längan har sex våningar åt gatan och fyra åt gården. Södra byggnaden har fyra våningar samt vindsgavellägenheter. Gårdsfasaderna är tämligen oartikulerade, men åt gatorna i söder finns små spetsiga och breda snedställda burspråk med gulmålade eternitskivor, samt vit plåtklädd frontespis. Affärernas skyltfönster är intakta, men utbyggnaderna för entré och lager med gul träpanel är sentida. Portikens väggar är klädda med mosaik, lejongula fält i bruna ramar. Taket har omålad träpanel. Fönstren är av vit metall, övervägande pivåhängda perspektivfönster utan någon tydlig rytmisering av fasaden. Entréerna är indragna med tegelomfattning och troligen originaldörrar av trä med sex rutor. Balkongerna är utanpåliggande, vetter företrädesvis åt gatan och har olika färger på de smalkorrugerade plåtfyllningarna av varierande ålder. Det norra husets balkongfronter är genombrutna med smidesräcke.

Lamellhus
Våningar: 4-6
Fasad: fasadtegel med lodräta räfflor
Fasadfärg: gul
Takform: sadeltak
Takmaterial: röda takpannor
Utvändiga detaljer: garage, burspråk, skyltfönster, mosaikklädd portik, balkonger

Sydgaveln på 55:14 tilläggsolerades och kläddes med trapetskorrugerad plåt och Steni-skivor nedtill 1987. Eterniten på burspråket i söder på 55:10 byttes mot korrugerad aluminiumplåt. Fönsterbyte skedde på alla hus 1990. Mataffärens utbyggnader gjordes 1983.

KOMMENTAR
Området är varierat såväl i topografi, vegetation, gårdarnas grad av intimitet och bebebyggelsens skala och utformning, vilket ger fina miljöskapande värden. De gjutna sittgrupperna är viktiga med sin tidstypiska utformning. Den lilla platsbildningen vid affärerna och den ovanliga mosaikportiken är också viktiga inslag som skapar spännande rumslighet. Delmiljöerna är väl definierade, så det är lätt att orientera sig i området. Byggnaderna är i stort välbevarade och typiska såväl i arkitektoniska detaljer som i helheten för sin period.