Stäng fönster Göteborg kn, BISKOPSGÅRDEN 60:2 M.FL. BISKOPSGÅRDEN NORRA

OMRÅDE
Bostadsområdet med lamellhus har ungefär den slingrande formen av en meanderbård och ligger mellan Klarvädersgatan i öster och Byvädersgången i väster. Båda är matargator från Flygvädersgatan i norr, där också Friskväderstorget ligger på andra sidan av gatan. Söderut breder ett skogsparti ut sig som når till ett bostadsområde i Södra Biskopsgården. Från parkeringen vid Klarvädersgatans slut ges en makalös utsikt över till Masthugget och vidare långt söderut. Alldeles nedanför den skogsklädda branten brusar trafiken på huvudleden Sommarvädersgatan. En liten stengärdesgård markerar gränsen till skogen och parkeringen hägnas delvis av en äldre typ av staket, med cirka 2 decimeter bred formpressad plåt mellan korta, gjutna rundade stolpar. I väst breder ett stort nybyggt radhusområde ut sig med trähus, grå eller gula, i två våningar med cementtakpannor och vita snickerier.

Marken är kuperad så lamellhusen är byggda i souterrain och gårdarnas yta är ibland högre belägen än husen. Tre gårdar bildas, där tall och björk är dominerande trädslag. Mittengården öppnar sig helt åt Klarvädersgatan och har en offentlig karaktär med en asfalterad parkering i lutning och garagelängor; sex, nio och fem garage, samt en med 20 garage längs gatans östsida. Längorna har ljusrosa lockpanel, sadeltak med rött cementtegel och lyftportar med vit liggande korrugerad plåt. Huslängan i söder har också garage i bottenvåningen. I sydvästra gårdshörnet stiger marklutningen och här finns en trappa upp till en portik till södra gården. Denna är kalast och av mest privat karaktär, med bergknallar i dagen och lekplats, samt en sittplats i en nyare grönmålad pergolaliknande konstruktion. Den är placerad i en rundad plats med gjuten betongvägg på ena halvan, vars höjd stegras på mitten. Norra gården nås också via en portik från mellangården och är flackare med oxlar i stenkantad gräsyta, lekplats mot berget i öst, där också en sittplats finns liknande den ovan beskrivna, men med spaljéväggar. Båda yttergårdarna är slutna så när som på mindre öppningar åt väst.

Byggnadernas särpräglade stadsplan har sin förebild i Baronbackarna i Örebro. Ursprungligen byggdes ett större liknande område på västra sidan Byvädersgången. Likt ovan beskrivna område öppnade det sig också åt vägen så att en stor öppen yta bildades mellan de båda områdena. Husfasaderna var klädda med eternit. Västra området revs i början av 1990-talet. Istället flyttades prefabricerade radhus av trä hit, vilka var byggda för vinter-OS 1994 i Lillehammer i Norge. De anpassades sedan till åretruntboende och området kallas Solvädersbyn.

BYGGNADER
Byggnaderna har fem våningar som mest, inklusive bottenvåningen, i delarna som vetter åt gatorna. Stommen är sannolikt av betong. I den nordligaste och sydöstliga längan finns höga ateljévåningar i bottenplan, med uppglasad fasad i smala fönster av olika bredd, med dörr till uteplatsen. Under fönstren där sitter en stående vitmålad träpanel. Pulpettaken är klädda med papp med plåtskodd takfot i fasadliv. Fasaderna varierar såväl i material, balkonger, fönstersättning och -typer. Vissa fasader (åt Klarvädersgatan) har olika material asymmetriskt applicerade, dels ljusaprikos spritputs nedtill, mörkaprikos dito däröver och upptill ljusaprikos plåt i cirka 2 meter höga skivor. På norra gården finns nya utskjutande soprum med vitt plåtklätt pulpettak (somliga med altan på) och rött/aprikos stortegel, vilket även används på vissa sockelvåningars fasader. På mittengårdens södra hus har våningen över bottenvåningens garage inte lägenheter, utan troligen tvättstugor. I den sydvästra hörnan är fasaden och portiken bemålad med nyare lustfyllda naturmålningar och portikens stålrör, med förzinkat galler mellan, är målade som björkstammar.

Våningar: 3-5
Stomme/konstruktion: troligen betong
Fasad: plåt, spritputs, stortegel
Fasadfärg: aprikos toner, röd
Takform: pulpettak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: franska och utanpåliggande balkonger, fasadmålning vid portik

Balkonger vetter åt olika håll, placerade en och en och är nya, utanpåliggande av varierande utförande. De är stålkonstruktioner med skivfyllningar och tak av vågig plåt under takfoten. Franska balkonger i grupp med två fönster med olika sättning finns också, särskilt frekvent åt öster.

Fönstren är av vit metall, utåtgående och har i regel en eller två lufter satta i varierande grupper som bildar lodräta fält. De franska balkongpartierna åt öster ger fasaderna där ett luftigare uttryck än de åt gårdarna. Entréerna är nya av metall, omålade eller färgade.

KOMMENTAR
Norra gårdens fasader har förlorat det mesta av sin ursprunglighet och upplevs som grovt uppstyckad av soprummen och balkongerna. Södra gården har mer patina och fasadmålningarna visar på någon slags önskan att ingjuta frejdig glädjestämning i förortsmiljön, ett slags socialhistoriskt värde som är bevarandevärt. Ateljévåningarna ger karaktär åt fasaderna och minner om denna vanliga ambition vid tiden för byggandet.