Stäng fönster Göteborg kn, BISKOPSGÅRDEN 53:1 M.FL. BISKOPSGÅRDEN NORRA

OMRÅDE
Området formar ett kantigt "q" och ligger i Norra Biskopsgården med Lenvädersgatan i väst, Badvädersgatan i norr och Flygvädersgatan i syd. De två sistnämnda angör huvudleden Sommarvädersgatan i väst. Från Badvädersgatan leder också Vintervädersgatan in, med stor parkering framför det norra huset. Längst i söder finns en länga med affärer, Väderbodarna, sammanbyggd med ett bostadshus. Bostadsområdet utgörs av suterrängbyggnader runt en kuperad gräsyta, 200 x 125 meter. Byggnadsaxlarna i väst och söder är lamellhus med tre/fem våningar och axlarna i norr och öster består av åtta/tio våningar höga skivhus. I sydöst mellan husen öppnar sig en milsvid utsikt via Svartedalen.

Gårdens böljande gräsyta med asfalterade gångvägar bryts här och var av berget som går i dagen. Grupper av björkar, oxel och i norr enar, bildar olika rum där några har sittgrupper. I norra delen finns en inhägnad bollplan med mål och basketkorgar, samt en lekplats. Mellan skivhusen finns en portik, till vilken en ny brunbetsad träkonstruktion av pergolakaraktär anslutits. I samma stil har en sittplats uppförts, omgiven av bland annat asp, lönn, kastanj och nypon.

På utsidan i nordöst ut mot bergskanten ligger en inhägnad stor daghemslekplats i vinkel, omgärdad av träplank och stängsel. I nordvästra skivhusets bottenvåning inryms en pizzeria. Intill denna leder en trappa av natursten i tre etager upp till gården. Längs gårdsfasaderna finns ölandstok och låga tallbuskage.

BYGGNADER
Lamellhuset knäar åt Lenvädersgatan med en kortare nordlig del, ca en tredjedel av den totala längden som är cirka 225 meter. Våningsantalet åt gatan är fem, åt gården tre, med gula tegelfasader och grå, slätputsad sockel med källarfönster och nedgång utifrån. Åt gatan har bottenvåningen garage med blågrå, tvåbladiga portar med smal ribbad panel i "speglar". Balkongerna däröver är franska med vita, utåtlutande metallräcken medan övriga tre våningar har utanpåliggande, enskilda balkonger med grön, ny smalkorrugerad plåtfyllning och pulpettak utskjutande direkt från takfoten. Dess ljusgult målade brädfodring har enkelt profilerade takkonsoler. Balkongerna är satta i dubbla rader, utom ytterst mot hörnen. Fönstren är av vit metall med smalt, stående vädringsfönster, pivåhängda och satta i horisontella rader. Entréerna är indragna med brun klinker i nischen och dörr av brunt aluminium. Åt Väderbodarna i söder finns en portik.

Lamellhus
Våningar: 3-5, suterräng
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: tegel
Fasadfärg: gul
Takform: sadeltak
Takmaterial: röda takpannor
Utvändiga detaljer: garage, franska och utanpåliggande balkonger, indragna entréer,

Affärslängan av betong med två våningar och flackt sadeltak vänder ryggen åt de anländande. Med sitt gula tegel med nyare brunbetsad stående träpanel upptill, låga fönsterband i båda våningarna och ett förhöjt välvt takparti ser det mest ut som en mindre idrottsanläggning, trots lastbryggorna. I källaren finns fritidslokaler. Affärernas entréer och skyltfönster sitter åt skivhuset österut och stråket mellan de båda byggnaderna och är närmast intakta.

Skivhuslängan består av två sammanbyggda delar, dels av en rak huskropp i väster och en i vinkel. I mötet finns en portik med vitt trätak, trappor i två etager och en öppning åt väster med trappa upp till entréerna. Stora takhuvar är klädda med svart plåt och takfoten i fasadliv runtom har plåtskoning. Den västliga längan har nya utanpåliggande, enskilda balkonger med fyllningar av bred plåtpanel i olika röda toner och brett ofärgat metallräcke. På ena sidan av balkongraden täcker röd, grovt korrugerad plåt halva gavlarna. Balkongraderna styckar upp fasaden i olika stora lodräta fält som har olika fasadmaterial och -färg. Fasadmaterialet skiftar mellan beige eller kanelfärgad puts, fasadtegel i gult eller rött, samt oregelbundna partier med vitt eller rött stortegel.

Skivhus
Våningar: 8, källare
Fasad: mönsterverkan med puts, fasadtegel, stortegel
Fasadfärg: beige, kanel, gul, röd, vit
Takform: uppgift saknas
Takmaterial: uppgift saknas, troligen plåt
Utvändiga detaljer: utanpåliggande balkonger, varierande fasadmaterial i mönster, portik, takhuvar, garage

Fönstren är av brun aluminium med vit plåt runt karmarna. Entréerna är likadana som på lamellhusen med vita nya skärmtak fästade på väggen. Skivhuslängans fasad åt norr är massiv och slät. Medan västra delen ligger uppe på en liten höjd, angör östra längan en parkering, med garage i utbyggnader i bottenvåningen. Samtliga har tvåbladig röd port och fasad med gult tegel och rött stortegel nedtill. Östra längans gårdsfasad har indragna balkonger med vit träpanel på fasaden. Plåtfronterna är röda eller gröna. I vinkelns hörna finns på västfasaden snedställda, utskjutande fönsterpartier.

Fasaderna på skivhusen gjordes om kring 1985 och balkongerna göts om 1992. Från början fanns det frisersalong, skollokal och två ateljéer i bottenvåningen på 53:2. Skollokalen gjordes om till dagis 1974. I nuvarande pizzerian vid Lenvädersgatan fanns först fruktaffär och sedan konditori. Lamellhusens takfot förlängdes över balkongerna 1997, då även en fotränna och plåt applicerades på takkanten. Ursprungligen fanns i Väderbodarna, "Biskopsgårdens saluhall", livsmedel, kemikalier, frukt o tobak, tvätteri o konditori, samt fiskhall. Nytt tak lades 1986.

KOMMENTAR
Skivhusets karaktär har ändrats och har framförallt genom södra fasadens många material fått ett plottrigt uttryck. Åt gården uppvägs detta av lamellhuslängans oartikulerade fasad och de bildar tillsammans en vilsam inramning åt den vackra naturytan i mitten. Åt norr formar husen en massiv, statisk, skuggande mur. De nya balkongtaken åt väst ger en positiv livlighet åt denna "bakgata". Affärens bevarade entrésida är viktig för tidsbestämning av området.