Stäng fönster Göteborg kn, BISKOPSGÅRDEN 51:2 M.FL. BISKOPSGÅRDEN NORRA

OMRÅDE
Detta bostadsområde med butiker har lamellhus bildande åtta slutna gårdar och ligger i västra delen av Norra Biskopsgården. Det omringas i söder och väster av Flygvädersgatan, med lokalgatorna Dimvädersgatan i norr och Godvädersgatan i söder. Den sistnämnda övergår i en gångväg till Friskväderstorget i sydöst. En gångväg löper i väst med Sjumilaskolan nedanför. Flygvädersgatan kantas av lövträd och storbarriga tallar, samt häckar. Väster om vägen finns fem nyare garage med vitmålad lockpanel av trä och sadeltak. I nordöst breder ett mindre naturområde ut sig till Länsmansgården, med en gångväg förbi en före detta panncentral med säregen arkitektur, numer Bostadsbolagets central. I nordväst finns ett nyare daghem, samt en stor parkering med fem garagelängor med blå träpanel. Parkeringen är omgärdad av en gjuten cementmur som blir mycket hög åt öst på grund av sluttande mark.

Husen är ovanligt nog byggda med slutna, fyrkantiga gårdar av olika storlekar och form. Byggnaderna har inget strikt förhållningssätt till varandra, annat än att de har samma riktning. Centralt i området bildas en öppen yta i nordsydlig riktning med en parkering, som norrut mynnar i en inhägnad bollplan. Denna hör till den angränsande nybyggda Vinterskolan, en vinklad envåningslänga. Skolan är sammanbyggd via en gång med bostadshuset västerut, så att en innergård bildas. Huset har dels livsmedelsbutik och frisör på norra gaveln, dels affärslokaler i hela långsidans bottenvåning åt gården. I bottenvåningarna på husen vid parkeringen finns två livsmedelsaffärer och en frisörsalong. Flera uteplatser med träplank finns både utåt och inåt i området.

Stora gångar, portiker, genom husen leder in till gårdarna som har något varierande utformning. Olika typer av anlöpande sten- eller gjutna murar med smidesstaket leder in på gårdarna. Nyare skyltar ovanför passagerna förkunnar olika gårdsnamn. De flesta gårdar har flacka bergytor i dagen, lekplatser, nya sittplatser i vitmålade pergolaliknande konstruktioner, små björkar och andra lövträd, samt buskar invid husen. Somliga har nybyggda, stora, vitputsade sophus. Gården på 51:2 avviker mest genom sin lummighet med större lövträd, gräskullar och mycket speciella gjutna låga cementmurar, såsom runt en bollplan, med stora cirklar på båda sidor och räfflat, spetsigt krön. Murarna är högst sannolikt samtida med husen.

BYGGNADER
Husen har huvudsakligen en stomme av betongsten och har helt, delvis eller ingen källare. Vid en första anblick ter sig byggnationen ganska homogen, med fyravåningshus, bottenvåningen inräknad, med rött fasadtegel, många franska balkonger med vita plåtfönsterbröstningar, sadeltak med kortare takfall utåt med korrugerad, svart eternit och breda takskägg. Men de olika arkitekterna har satt sin prägel i det lilla. Vissa hus har en uppvinklad skiva fästad i takrännorna, andra har artikuleringar i teglet och betongglas. Fönstren är av vit eller omålad metall eller ett fåtal av vitmålat trä, mest perspektiv-, men även traditionella tvåluftsfönster. De franska balkongpartierna tillsammans med ett stort fönster bildar tydliga vertikala strängar i fasaden, som kontrasterar mot de små, enkla fönstren i övrigt. Räckena är nya och av metall, antingen med kraftiga svarta spjälor eller med ett omålat rutgaller. Balkongerna varierar i utförande men är i regel små och enskilda. De flesta är relativt nya, vetter åt gårdarna, är utanpåliggande och har någon form av sidoskärmar; fjällpanel av trä, cementfiberskivor eller korrugerad plåt.

Ett fåtal har kvar entrédörrarna av trä med breda sidoljus helt intakta (inte ens lås är insatta), övriga har monterat aluminiumdörrar.

Några hus har artikulerade affärslokaler. 51:7 har en ganska sluten utbyggnad av tegel åt öst. 51:18 har dels ett välbevarat parti med gjutet skärmtak och stora skyltfönster i smala träposter, dels den helt avvikande affärslängan i bottenvåningen med uppglasning i vita poster och kopparbröstningar, samt nytt skärmtak på stolpar på en äldre cementmur.

Våningar: 4, helt, delvis eller ingen källare
Stomme/konstruktion: betongsten,
Fasad: fasadtegel
Fasadfärg: röd
Takform: sadeltak
Takmaterial: korrugerad, svart eternit
Utvändiga detaljer: balkonger, även franska, uppvinklad skiva i takrännor, tegelartikuleringar, betongglas

Bostadsbolagets central med två våningar är gjuten med smala lodräta skåror i den aprikos betongfasaden. Pulpettaket sitter i fasadliv med grå plåtkant och det släta, utkragande entrépartiet - med ingång på andra våningen - lutar utåt på typiskt 1950-talsmaner. Utbyggnaden har ett eget pulpettak i samma riktning och vinkel som den övriga huskroppen, samt skärmtak på tunna stolpar. En gjuten liten bro leder över till berget. Det nyare daghemmet i närheten har traditionell utformning med sadeltak, gul lockpanel och vita snickerier.

KOMMENTAR
Området har en ovanlig stadsplan och trots sentida ändringar och tillägg ger de olika portikernas utformning, material och murar, intakta dörrar samt de unika skärmarna på hängrännorna upplevelsevärden och tidsbinder arkitekturen. Att öppningarna till gårdarna är så stora är viktigt för att motverka känslan av slutenhet.