Stäng fönster Göteborg kn, BISKOPSGÅRDEN 51:13 BISKOPSGÅRDEN NORRA

OMRÅDE
Sjumilaskolan är belägen strax norr om Friskväderstorget på fyra marketager. Tre av skolbyggnaderna ligger i souterrain, medan gymnastikbyggnaden ligger på nedersta etagens plana mark vid Sommarvädersgatan. Byggnaderna ligger i nord-sydlig riktning. Från torget leder ett asfalterat stråk genom skolområdets huvudaxel på andra etagen med två hus på stråkets västra sida och ett på dess östra. Här bryts visuellt den raka sträckan av en övergång på andra våningen mellan det sydvästra huset och det drygt 100 meter långa huset på östra sidan. På det sydvästra husets norrgavel, invid ett litet bergsparti med bänkar, leder en trätrappa upp till översta etagen. Norrgavlarna på den nordvästra och den östra byggnaden ligger i höjd med varandra. Som nordlig utpost står ett pingisbord i en hörna med cementmurar. Där fanns det tidigare regnskydd. Det hus som markerats på kartor här finns inte kvar. Norrut löper gångvägar i naturområdet och upp till bostadsområdet västerut.

Trappor av natursten leder mellan etagerna. På tredje etagen finns lekplats och regnskydd. Lövträd växer ned mot den lägsta nivån med gymnastiksalar i två sammanlänkade huskroppar och asfalterade bollplaner. På en gjuten, slingrande sockel står där ett gult trästaket med portar i båda ändar. I inhägnaden står ett litet trähus, men markytan är igenväxt.

BYGGNADER
Skolans byggnader är individuella med många arkitektoniska finesser, men har en gemensam och harmonisk utformning genom skala, originell takform, material, fönster- och färgsättning. De är suterränghus med två till tre våningar. Stommen är av betong, fasaden grovt spritputsad och sandfärgad. Övergången har plywood på reglar och undersida av omålad betong, som är gjutet i en fasad form och står på rödmålade betongkolonner. Taken är flacka, brutna sadeltak, som närmar sig en rundad form. De ligger i fasadliv på gavlarna med brun plåtskoning och har en något utskjutande takfot.

Våningar: 2-3
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: grovt spritputsad
Fasadfärg: sandfärgad
Takform: flacka, brutna sadeltak, som närmar sig en rundad form
Takmaterial: koppar hus 1-2, ev. på samtliga
Utvändiga detaljer: indragna fasadpartier med pelare, utbyggnader med "cigarrformade"koppartak

Fönstren av vit metall har tre lufter, med ett stående mindre glas och ett liggande över hela bredden. De sitter i rader, något indragna från fasadliv. Entréerna har mycket glas i smala, röda metallposter med hög plåtskoning nedtill och röda metalldörrar. (Huruvida detta är originalutförandet har ej kunnat fastställas, men ritningarnas schematiska framställning är liknande.) Huvudentréerna är placerade antingen i en arkad med rödfärgade betongpelare, indragen från fasadliv, som i hus 3 väst och 4, eller på hus 3 öst i tre små utbyggnader med "cigarrformat" tak av falsad kopparplåt med ståndränna. Det är alltså välvt både på höjden mot fasaden och framåt längs takfoten. Gymnastikhuset har två höga huskroppar med koppartak, med en sal i varje och en lägre byggnadsvolym emellan. Bottenvåningen är indragen med en konkav form i norr men rakt i söder. Fasaden på indragningarna är klädda med vit träpanel och vitfärgade betongkolonner står i liv med övervåningens fasad. Vita metallfönster ligger i ett något indraget band och entrédörrarna av vitmålat trä sitter på norrsidan. En röd drickfontän är placerad centralt framför dem på den rundade platsen. Salarna har höga fönster på respektive långsida.

Funktionerna för de olika byggnaderna var, och är i stort sett fortfarande: Hus 1-2 - gymnastiksalar. 3 öst - lärosalar, laboratorier, tandläkare och läkare. 3 väst - matsal, bibliotek, samlingssalar. 4 - verkstad, skolkök, teckning, slöjd. "Utlåningshallen" med filmmaskinrum i västra delen av hus 3 tycks ha haft en officiell funktion och hade en låg, spektakulär glasad entré åt väst och norr med många takkupoler av glas. Detta byggdes om 1995, då man gjorde fritidshem i husets nordöstra del. Övergången på hus 3 hade från början träpanel i olika riktningar, som byttes mot Steni-skivor i början av 1990-talet, då även de smala fönstren sattes igen. Hus 4 hade på norrgaveln höga fönster upp till takfoten för teckningssalen, vilka byttes och delvis sattes igen 1986.

KOMMENTAR
Skolans arkitektur har många estetiska element, såsom pelarna, den konkava väggen, "cigarrtaken" på entréerna och takformen, som är typiska för sin tid, samtidigt som anläggningen som helhet är ovanlig med sina etager och ovanligt artikulerade byggnader. En välbevarad och välhållen miljö med spännande rumslighet.