Stäng fönster Göteborg kn, BISKOPSGÅRDEN 103:2 BISKOPSGÅRDEN NORRA

OMRÅDE
Norra Biskopsgårdens vattentorn är placerat på en höjd längst i väster, på en höjd över ett nytt radhusområde, Solvädersbyn. En asfalterad smal väg leder upp och åt väster breder skogen ut sig.

BYGGNADER
Tornet har en omisskännlig tidstypisk utformning som lätt för tankarna till en startklar rymdfarkost. På tolv turkosa, högresta betongben och en vit, central, tjock trapphuspelare vilar en låg, rund, blänkande cistern med emaljerad plåt på fasaden. Benen sväller till en rundad anslutning till cisternens undersida, vars mitt är vitmålad och välvs flackt uppåt. Sex skift med omålad plåt, bildande ett nät av rektangulära rutor, kläder fasaden. Taket rymmer många antenner och paraboler och kan sägas vara ett motfallstak, trots en höjning över centrum. Marken är täckt med grus runt tornets mittenpelare. En plåtdörr till trapphuset sitter åt väster och har en stenhäll framför sig och ett gjutet Göteborgsvapen över sig. På nära håll syns det att benens utsidor är blåmålade. Färgerna finns inte i den övriga omgivningen, utom i fönster- och dörrposter på Länsmanstorget. Inne vid tornhuset kan rummet med de spänstiga höga benen förmedla intrycket av en katedral.