Stäng fönster Göteborg kn, BISKOPSGÅRDEN 5:1 M.FL. BISKOPSGÅRDEN NORRA

OMRÅDE
Mitt över infarten från Långströmsgatan till Svartedalens bostadsområde ligger detta lägenhetshotell i tre etager i en lång asfalterad backe, med naturstenstrappa längst upp. Tre byggnader ligger på trappans norra sida och två på den södra. Den nedre i söder har i en utbyggnad bland annat minilivs, krog och motionshall med bastu. Mellan husen, under mark, finns parkeringsdäck i tre plan med cirka 350 parkeringsplatser. Komplexet ligger alldeles intill gatan, med en gångtunnel under densamma och en trappa upp från trottoaren. I bostadsområdet, rakt över vägen, finns en större matvaruaffär. I öster tangerar ett villaområde och skog i syd och norr.

BYGGNADER
Byggnaderna har betongstomme med fyra våningar inklusive bottenvåningen, är klädda med rött fasadtegel och har en utkragande träpanel från fasad till takfot. Sadeltaken har röda tegelpannor. I låga utbyggnader med tegeltak är dels entréerna förlagda, dels uteplats till en lägenhet. De vita enluftsfönstren är inåtgående. Balkongerna är breda och djupt indragna med hög betongfront som har en glipa till fasaden. Affärsutbyggnaden har pulpettak med tegel och grön plåt längs takfoten. Fasaden har gråvit lockpanel av trä.

Stomme/konstruktion: betong
Fasad: fasadtegel
Fasadfärg: röd
Takform: sadeltak
Takmaterial: röda tegelpannor
Utvändiga detaljer: djupt indragna balkonger

Komplexet byggdes med 353 speciallägenheter som industrihotell för ogifta personer, anställda vid stadens industrier. Det går numera under beteckningen "Botellet". Bostäderna har ett rum, alkov och kokvrå, eller ett till två rum med kokvrå. I den nedre längan fanns tvättinrättning, frukt-/konfektyrbutik, korv-/kaffebar, TV/sällskapsrum och motionslokaler med bastu. Vid slutinspektionen bestämdes att alla betongytor skulle vara ljusgrå.

KOMMENTAR
Socialhistoriskt intressant område, även om alla gemensamhetsutrymmena ej kvarstår. Husen är välbevarade.