Stäng fönster Göteborg kn, BISKOPSGÅRDEN 7:1 M.FL. BISKOPSGÅRDEN NORRA

OMRÅDE
Bostadsområdet är beläget i den flacka dalgången i nord-sydlig riktning i en bananform, väster om Långströmsgatorna. Mellan den inre och yttre gatan finns parkeringar med en centralt placerad infart, där en större mataffär finns i en separat byggnad. På östra sidan av området sträcker sig stora gräsmattor till det skogsklädda berget upp till Norra Biskopsgården och ett gångstråk löper längs hela området. I norr är utrymmet till berget smalare och gräsmattan är där bevuxen med björk och oxel. Ett mindre villaområde breder ut sig i norr och nordöst och i syd gränsar stadsdelen Kyrkbyn. De 25 husen har samma utformning och storlek och är placerade i huvudsakligen två parallella rader i norr och tre i söder, följande vägens böjning med långsidan. Lägenhetsantalet är 576 (tre rum och kök). Asfalterade gångvägar i öst-västlig riktning delar in området i flera delar. Lekplatser i olika former är anlagda mellan husen och en daghemsbyggnad från 1986 finns i området.

BYGGNADER
Byggnaderna har fyra våningar av betongelement (både prefabricerade och platsgjutna) med vit marmorballast synlig i fasaden, även på balkongfronterna. Det valmade sadeltaket är klätt med korrugerad eternit och papp. Perspektivfönstren från 1987 av brunt aluminium har stående vädringsfönster och sitter något indragna från fasaden i rader, med brun trapetskorrugerad plåt emellan. Ursprungligen var fönstren större och hade träpanel emellan sig.

Stomme/konstruktion: betongelement med tvättad vit marmorballast
Fasad: fasadelement
Fasadfärg: ljusgrå
Takform: valmade sadeltak
Takmaterial: korrugerad eternit, papp
Utvändiga detaljer: balkonger med träspaljéer, non-figurativ väggkonst vid entréerna

Långsidornas uttryck skiljer sig kraftigt åt. De bruna fönsterbanden på den balkonglösa sidan bryts upp av trapphusens utskjutande pelare med fönster endast i sidorna och fönsterlösa partier i bottenvåningen är slätputsade i olika mättade färger för varje områdesdel. Uttrycket är slutet. Balkongerna är utanpåliggande med brunbetsade träspaljéer på gavlarna, som är glesare upptill och ger en mer utåtriktad och skir karaktär. Betongfrontens massivitet lättas upp av en urtagning i överkant med ett rör som räcke. Entréerna är förlagda till gavlarna, med utstockade non-figurativa reliefmönster av svart ballast och nya omålade aluminiumdörrar.

Affären har stomme av armerad betong och prefabricerade betongbalkar i taket, som är ett motfallstak täckt med papp. Fasaden har vit och gul trapetskorrugerad plåt på framsidan, skärmtak över entrén och Steni-skivor på övriga sidor av den slutna byggnaden. Ett förråd tillbyggdes i sydöst 1968.

KOMMENTAR
Området är mycket välbevarat och representativt för sin tids ideal för rationell storskalig bebyggelse i konstruktion, material och utsmyckning.