Stäng fönster Göteborg kn, BISKOPSGÅRDEN 87:3 M.FL. BISKOPSGÅRDEN

OMRÅDE
Centrumanläggningen för Länsmansgården ligger på en höjd ovanför en spårvagnshållplats och en rondell med Temperaturgatan i söder och Daggdroppegatan i öst. Klimatgatan är lokalgata i väst. Fritidsgård och vårdcentral (från 1980) ligger på östra sidan av Daggdroppegatan. Mittemot dem är nerfarten till ett parkeringsdäck under de två affärsbyggnaderna på höjden. Grässlänter med trappor leder upp till stråket utanför butiksbyggnaderna och kyrkan i sydöst och fortsätter mellan de två parkeringsdäcken, vidare på en bro över Klimatgatan till bostadsområdena västerut. Idag rymmer den östra affärsbyggnaden konditori, livs, frisör, tobak och pizzeria och den västra apotek, post och videobutik.

I fritidsgården leder en trappa ned till en asfalterad innergård i sydöst, som nås även från källarlokalerna. Sittplatser finns dels runt björkar och dels i etage av bruna slipers, modell amfiteater.

BYGGNADER
En trappa leder upp till butiksnivån på östgaveln, som i övrigt är sluten men inte ger intryck av avigsida med lastbryggor, som annars är vanligt. Gemensamt för byggnaderna är att de har rött fasadtegel. Butiksbyggnaderna har vita keramiska stora plattor, cirka 60 x 90 cm, på entrésidan som har en kort och något lägre utbyggnad. Längs takkanterna löper en grågrön, stående, konkav plåtpanel på fasaden. Fyra små rundbågade, glasade utbyggnader med välvda, gröna plåttak och blå metalldörrar finns på den större, östra byggnaden. Mellan två av ingångarna markerar en röd "måsvinge" huvudentrén till innetorget. Torget har svackande tak med akustikskärmar runt om, spröjsade ljusinsläpp i sidorna från takkupor, terrazzogolv i rutor och trappa ned till parkeringsdäcket. Jalusier täcker de tomma lokalernas skyltfönsteryta. I utbyggnadens tegelgavel åt gatan finns en dekoration i form av tre rader med smala hålrum. Den andra butiksbyggnaden har inga utbyggnader utan är mer uppglasad med fönster i blå poster.

De två parkeringsdäcken väster om affärerna har en betongsockel, gjuten i stående brädform, gröna träspjälor in till bildäck och smala element med ljus marmorballast upptill.

Alldeles intill vårdcentralen norrut ligger fritidsgården i en backe, som har den tydligaste prägeln från tillkomsttiden. Åt gatan famnar en U-formad byggnad en liten gård, med trappa upp från trottoaren. Norra huskroppen följer markens lutning nedåt i backen, med fönster i marknivån. Vinkelbyggnaderna har pulpettak lutande åt gården, medan mellandelens tak är platt. Alla är belagda med ståndfalsade kopparplåtsskivor i liv med fasaden och ljusinsläpp i välvda takfönster. Över de smala, omålade metallfönstren med pivåhängning i mellandelen sitter också kopparskivor. Gaveln åt syd har Steni-skivor liknande brun puts. Entréerna är nya av metall med tre smala glas. Åt den lilla gården i öst har huset souterrainvåning. Norra huslängan har fönster i hela bottenvåningen.

En hög tegelskorsten i nordöst på huset signalerar den före detta panncentralens belägenhet. Huskroppen är indragen med en cementtrappa längs fritidsgårdens nordgavel upp till en dörr med ny förstukvist med röd lockpanel av trä och trapetskorrugerat plåttak. Nordgaveln har infarter i gatuplan och fönster i grupper om fem i lodräta rader över tre våningar, med brun plåt emellan.

HISTORIK
I den större butiksbyggnaden fanns från början tobak, frukt/konfektyr, konditori/servering, kortvaruaffär och två livsmedelsaffärer. I den mindre fanns apotek, frisörer och post. Under 1980-talet gjordes förändringar i skyltfasaderna med vindfång och skärmtak bland annat. Just nu byggs de om radikalt, med en sammanlänkande fasad av glas över takfot, plåttak och en helt ny gestaltning av entrépartiet till den enda matbutik som skall rymmas i den stora delen. I den lilla blir det tre butiker, frisör, post, apotek och solarium. Den utvändiga trappan i öst tas bort. Fönstren i sydöst muras igen.

Panncentralen byggdes något år före fritidsgården, alltså den norra, rektangulära delen. Norrfasaden hade tre helt glasade partier. På ritningarna tycks det ha varit tänkt dekorativ mönstergjuten betong i olika riktningar runtom, men endast fasadtegel anges. 1991 gjordes fönstren om till nuvarande utseende, då musikrum för fritidsgården inrättades.

Fritidsgården hade från början stora fönsterpartier på sydgaveln och mellandelen, samt norrsidan på innergården smala höga fönster med vissa rader spröjsade. Taken hade 30 takljuskupoler och framför mellandelen fanns en mur. I bottenvåningen rymdes motionshall, musik-, pingis, smink- och klubbrum, samt scenkällare. På entréplan fik med podium, teater och motionshall. Under 1980-talets början tilläggsisolerades sydgaveln och kläddes med Steni-skivor, alla takljuskupoler utom fyra sattes igen och fönstren byttes ut, vissa sattes igen. 1991 togs halva muren ned.

KOMMENTAR
Centrumanläggningen är otidstypiskt löst sammanhållen, med endast fasadteglet som visuell gemensam nämnare. Ambitionen att föra samman de olika funktionerna enligt dåtidens ideal är dock tydlig, liksom skapandet av innertorg istället för ett yttre. Butiksbyggnaderna är under kraftig omgestaltning, medan fritidsgården/panncentralen har många arkitekturhistoriska referenser.