Stäng fönster Göteborg kn, GÅRDSTEN 62:17 GÅRDSTEN

OMRÅDE
Lövgärdets centrum är beläget mitt emellan norra och södra Lövgärdet i stadsdelen Gårdsten. Centrumanläggningen består av ett flertal byggnader; ett större affärshus, en mindre barrackliknande butikslänga, två lamellhus som bland annat rymmer en vårdcentral och slutligen ett niovånings skivhus som uppfördes som bostadshotell. Mellan husen bildas en oregelbunden utomhusplats som i norr avgränsas av Lövgärdesskolan. Längre norrut och i öster breder skogen ut sig, i väster finns ett stort bostadskomplex och i söder ringlar sig Lövgärdesvägen. Framför affärshuset, mot gatan, har man placerat en stor stenskulptur i naivistisk utformning kallad "Ada i Karlavagnen", gjord av Walter Bengtsson,.

Affärshuset
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: plåt
Fasadfärg: orange
Takform: plant tak
Takmaterial: korrugerad plåt
Utvändiga detaljer: putsad sockel, bruna aluminiumfönster, franska balkonger, skärmtak

Affärshuset är ett putsat tvåvåningshus med pappklätt sadeltak. Det vänder gaveln mot gatan och i gavelfasaden finns entré till bland annat en stor matvaruaffär. Bottenvåningen präglas av stora butiksfönster och reklamskyltar. I andra våningen finns parställda fönster och franska balkonger vilka skyddas av ett enkelt skärmtak som solskydd. Butikerna vänder sig både åt gatan, åt baksidan och mot platsbildningen i öster. Mot baksidan, det vill säga norrut, har huset en annan karaktär. Fasaden har en orange plåttäckning med putsad sockel och bruna aluminiumfönster, ursprungligen var den också delvis täckt med träpanel. Stommen är av betong. Det flacka taket täcks av korrugerad plåt.

Lamellhus
Fasad: plåt, puts
Fasadfärg: vit, gul, rosa
Takform: sadeltak
Takmaterial: plåt
Utvändiga detaljer: balkonger med röda plåtfronter på byggnadernas hörn

De två lamellhusen öster om affärshuset innehåller vård- och barnavårdscentral, daghem och sjukhem. Byggnaderna, som är uppförda i tre våningar med fasader av gul och vit korrugerad plåt, är parallellställda och binds ihop av en inglasad gång som löper genom husen fram till skivhuset. Byggnadernas stomme är av betong. Sockelvåningen liksom den låga byggnaden är rosaputsad. De flacka sadeltaken är papptäckta och byggnadernas hörn har försetts med balkongfronter av röd plåt. Gårdarna mellan husen är asfalterade.

Skivhuset
Fasad: aluminiumskivor
Fasadfärg: gul, vit
Takform: plantak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: vita fönsterband, grå putspartier i fasaden, bruna aluminiumdörrar, indragna balkonger, pelarkonstruktion vid norra hörnet

Skivhuset i öster är uppfört i nio våningar med fasadtäckning av släta gula aluminiumplåtband under papptäckt plantak. Byggnadens stomme är av betong. Huskroppen är "bruten" och skivorna är något förskjutna i förhållande till varandra. De indragna balkongerna är placerade i skarven mellan skivorna. Det långsträckta fasadlivet delas upp i mindre sektioner av hisschakt som är klädda i vit plåt. Entréerna är inte särskilt artikulerade och dörrarna är av brunt aluminium. De vita fönsterbanden bryts av med släta grå putspartier och franska balkonger. Längst norrut vilar hörnpartiet på en Le Corbusierinspirerad pelarkonstruktion.

Skivhuset med nio våningar revs under år 2000.