Stäng fönster Göteborg kn, KORTEDALA 106:2 M.FL. KORTEDALA

OMRÅDE
Området är beläget i nordöstra delen av stadsdelen Kortedala. Det innefattar Utmarksskolan och två förskolor. Bebyggelsen är placerad i slänten av ett skogsbeklätt bergsparti. Skolan ligger i direkt kontakt med naturen och de båda förskolorna ligger inbäddade i skog. Området begränsas av Aprilgatan i söder och ett naturparti i norr. Det är omgivet av bebyggelse, både småhus och flerfamiljshus. Gångvägar leder genom en skogsdunge ned mot Årstidstorget och spårvägen. I söder finns de totalt förändrade flerbostadshusen på Decembergatan.

På skolgården står det några björkar och marken är asfalterad. Även om skolgården är kal så gör byggnadernas placering att den inte upplevs som stor och ödslig utan som flera olika gårdsrum. Mellan två av huskropparna finns en basketbollplan och en av gavlarna är bemålad med graffiti.

BYGGNADER
Hela området är byggt i den karaktäristiska röda femtiotalstegelarkitekturen. Byggnaderna är av rött tegel med ljusa fogar. I den norra delen av området finns två förskolor. Den närmast skolan är av likadant material och i samma utförande som skolbyggnaderna. Den uppfördes ursprungligen som en lågstadieskola men är numera daghem.

Våningar: 1-2
Stomme/konstruktion: tegel
Fasad: ½- stens fasadtegel
Fasadfärg: rött
Takform: sadeltak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: se nedan

Stommen är av tegel. Fasaderna är enkla och släta med stora, vita fönster som dekorativa element. Perspektivfönster har sidoluft samt eventuellt ett horisontellt liggande i överkant. Dörrarna med glaspartier är ursprungliga i vit, målad metall. Alla byggnaderna har sadeltak med svag lutning och taksprång och takfot. De är belagda med papp. Plåtdetaljer såsom stuprännor och takfotsinklädnader är gjorda av koppar.

Bebyggelsen från femtiotalet är inte exteriört förändrad, men senare byggnader har tillkommit. Bland annat är en större rektangulär byggnad på skolområdets östra sida en gymnastiksal, byggd under början av 1990-talet i röd, delvis bearbetad tegelarkitektur. Den är sammanbyggd med den närliggande norra byggnadskroppen som är en enplansbyggnad med lärosalar. Väster om gymnastiksalen är en byggnad i ett plan med salar för slöjd och matsal. Det fjärde huset är beläget på den norra sidan om skolgården, det är en trevånings vinklad byggnad med lärosalar. Den östra vinkeln byggdes 1967, den ritades av samma arkitektkontor som ursprungligen ritade skolan. Som ett appendix till det fjärde huset finns vaktmästeriet i ett plan. Det och den sydvästra byggnaden är sammanbyggda med ett regnskydd, troligen ursprungligt. Den sista skolbyggnaden är i två plan.

Daghemmet längs i norr är en träbyggnad i ett plan som byggdes i mitten av femtiotalet.

Stomme/konstruktion: regelstomme
Fasad: lockpanel
Fasadfärg: rött
Takform: sadeltak
Takmaterial: papp

Den uppfördes med fasad av lockpanel på söderfasaden, eternit på de övriga fasaderna samt papptak med ett ytskikt av skiffer. I mitten av sjuttiotalet byggdes det till på den norra sidan. Numera är fasaden klädd med rödmålad träpanel men sadeltaket är fortfarande belagt med papp. Fönstren är ursprungliga, de är av olika storlek och har olika placeringar i fasaderna men generellt kan sägas att byggnaden är mer sluten mot norr och mer öppen med fler och större fönster mot söder. De är målade vita och av trä.

KOMMENTAR
Området är mycket enhetligt och exteriört väl bevarat. Senare tillskott har anpassats till områdets karaktär.