Stäng fönster Göteborg kn, KORTEDALA 51:2 M.FL. KORTEDALA

OMRÅDE
Området som består av sju stycken punkthus, är beläget i östra delen av Kortedala, inte långt från Kortedala torg. Bostadshusen är lätt tillgängliga via Almanacksvägen. Huskropparna är regelbundet placerade utmed Kalendervägens västra sida. Öster om husen, mellan Almanacksvägen och Kalendervägen, finns lägre flerfamiljshus. Området avgränsas av Kalendervägen i öster, ett skogsparti i väster som i sin tur angränsar Kortedala kyrka och skola, samt en servicebutik och pizzeria i söder. Norr om byggnaderna går det västra bergspartiet ut till vägen och avskiljer därmed området från nästa höghusbebyggelse. Mellan husen löper en smal gångväg genom lummig skog. Mindre parkeringsplatser finns mellan punkthusen liksom piskställningar och lekplatser.

Punkthusen, som är något oregelbundna i sin planform, är nio våningar höga och har källare.

Våningar: 9 samt källare
Stomme/konstruktion: platsgjuten betong
Fasad: plåtkassetter
Fasadfärg: vit, beige
Takform: huvtak
Takmaterial: kopparplåt
Utvändiga detaljer: balkonger, indragen entré

Husen renoverades under början av 1990-talet då de tilläggsisolerades och fick nytt fasadmaterial. Tidigare var de slätputsade men har idag ljusa, släta plåtkassetter, vita och beige. Byggnaderna har även mindre fönster i samma kulör. Sockeln är av ljust brun modulsten/betongsten med ränder av mörkare brun sten, den sträcker sig 2 ½ våning upp. Taket är ett huvtak klätt med kopparplåt, troligen ursprungligt. Efter det att fasaden har tilläggisolerats syns inte längre takfoten nerifrån marken. Perspektivfönster är placerade i lodräta fönsteraxlar och varje byggnads entréparti, av brun aluminium, är vänt mot norr. Fasaderna som vetter mot söder, väst och öst har balkonger. Hörnbalkongerna gör att byggnaden uppfattas som något oregelbunden.

KOMMENTAR
Byggnadskropparna är förändrade men områdets struktur är bevarad. De är behagligt placerade vid Kalendervägen med gröna oaser mellan husen.