Stäng fönster Göteborg kn, KORTEDALA 25:1 M.FL. KORTEDALA

OMRÅDE
Området består av trevånings, vinkelställda lamellhus blandat med tiovånings punkthus. Det är beläget strax väster om Kortedala torg och den hästskoformade trevåningsbebyggelsen vid Hundraårsgatan. I söder skymtar de höga trekantshusen längs Gregorianska gatan. Hela bebyggelsen breder ut sig i en slänt som sluttar ned mot norr. Området begränsas av Runstavsgatan i söder, Kvartsekelsgatan och Halvsekelsgatan i väster respektive öster samt Tideräkningsgatan i norr.

Lamellhusen är vinkelställda och bildar tillsammans med varje punkthus ett rum som upplevs som en stor gård. Mellan huskropparna finns gräsmattor och lövträd liksom lekplatser, bollplaner och piskplatser. Punkthusen ligger utmed Kvartsekelsgatan och entréerna på byggnadens norra sida, vetter mot gatan till skillnad från lamellhusens entréer som är vända in mot gården. I anslutning till området finns på väster sida om Kvartsekelsgatan enplans garagelängor.

BYGGNADER
Punkthusen och lamellhusen har olika karaktär. Punkthusen är T-formade och tio våningar höga med källare, ursprungligen med matkällare.
Punkthus
Våningar: 10 och källare
Stomme/konstruktion: betong, lättbetong
Fasad: asbestcementplattor/sidiplattor
Fasadfärg: ljusblå
Takform: sadeltak
Takmaterial: -
Utvändiga detaljer: balkonger, portik

Punkthusens sockel är klädd i svagt, röd betongsten och den resterande fasaden i ljusblå asbestcementplattor, så kallade Sidiplattor. Perspektivfönster sitter i regelbundna lodräta axlar och entréerna har byggts till med en portik som kröns av ett välvt tak. Balkongerna är av både den franska typen och den mer traditionellt utskjutande med fronter av betong. Byggnaderna uppfördes med eternit på det flacka sadeltaket.

Två av punkthusen förändrades kraftigt under mitten av åttiotalet. Ett av dem revs och ett lägre servicehus byggdes i dess ställe. Det tegelklädda servicehuset har fått en avvikande form- och stil än de befintliga punkthusen. Det andra (nordligaste) punkthuset tilläggsisolerades och har istället för eternit en fasad av cementplattor med ytskikt av marmorkross samt sadeltak med slät, plastad plåt.

Lamellhus
Våningar: 3 samt källare
Stomme/konstruktion: lättbetong
Fasad: slätputs
Fasadfärg: röda, gröna
Takform: sadeltak
Takmaterial: korrugerad plåt
Utvändiga detaljer: balkonger

Tidigare var de klädda med eternit, både fasad och tak, men när husen renoverades under 1990-talet tilläggsisolerades de, slätputsades samt färgsattes rött samt grönt. Sadeltaket belades med korrugerad lackad plåt liksom de utskjutande balkongerna med fronter av korrugerad plåt.