Stäng fönster Göteborg kn, KORTEDALA 63:8 M.FL. KORTEDALA

OMRÅDE
Området är beläget sydost om Citytorget i stadsdelen Kortedala. Bebyggelsen är placerad i en svag södersluttning där marken är förhållandevis jämn, den har anpassats efter byggnaderna. I områdets mitt liksom utanför huskretsen är det kuperad terräng med berg och riklig vegetation.

Området begränsas av Midvintersgatan i norr och skogsbeklädda bergspartier i öster samt söder. Områdets västra sida avgränsas på ett naturligt sätt av spårvägen och Förstamajgatan vilket ger ett intryck av att bebyggelsen ligger som en isolerad grupp.

Vid gatans slut finns ett grönskande parkområde med berg, buskar och blandad skog, rummet är för stort och öppet för att det skall upplevas som en gård. Där finns en lekplats och parksoffor är utställda. Hela bebyggelseområdet är inbäddat i grönska och relativt avskiljt från de andra bostadsområdena. Markbeläggningen består av betongplattor, gatsten och asfalt och flera rabatter är anlagda framför byggnaderna. Nybyggda sophus finns i området.

Bebyggelsen utgörs av tre- och fyravånings lamellhus grupperade utefter en återvändsgata. Det är huvudsakligen bostäder men i en av lokalerna finns på entréplan fastighetsskötarens kontor. Byggnaderna ger ett homogent intryck men skiljer sig åt i detaljutformningen.

Våningar: 3 samt källare
Stomme/konstruktion: betong, lättbetong
Fasad: tegel
Fasadfärg: rött
Takform: sadeltak
Takmaterial: tegelpannor
Utvändiga detaljer: se nedan

Husen i kvarter 63:12 är stenhus i tre hela plan med två vindslägenheter/ateljéer under taket samt källare. Grund och bjälklag är av betong och ytterväggar av lättbetong med en ½ stens skalmur av fasadtegel. Byggnaderna har en sockel av slätputs samt fasad av rött tegel i löpförband med grå fogar. Sadeltaket är belagt med röda tegelpannor och har röda plåtarbeten. Fönster är placerade i rytmiskt återkommande vertikala fönsteraxlar, både tvålufts- som perspektivfönster och takfönster. Det finns ytterdörrar på varje långsida, men huvudentrén är förlagd mot gatan. Entrépartiet är i trä och dörrarna mot baksidan av metall. De utskjutande balkongerna är belägna utmed gatan samt högst upp på vardera gavel. Varje balkongparti löper över två lägenheter och delas av med en skiva (förutom gavelbalkongerna som är fristående) med balkongfronter av blå korrugerad plåt. Dessa byggnader renoverades under mitten av 1990-talet. Då byttes fönster, balkonger och entrédörrar ut till nya i samma utförande som de tidigare och taket lades om. De södra gavlarna tilläggsisolerades och kläddes med röd korrugerad plåt.

Kvarter 63:8 är en byggnad som har tre våningsplan samt källare och delvis inredd vindsvåning. Fastigheten är lik de två ovannämnda, men har en fasad av borstade tegelstenar. Södergavlarna är tilläggsisolerade men inklädda med rött tegel. Mellan varje trapphus markeras de två centrala fönstren med ett listverk där tegelkopparna kragar ut och bildar en omfattning runt varje fönster. Entréerna har en portal av granitsten samt dörrar av trä.

Huset i kvarter 64:2 är i tre plan samt källare och inredd vindsvåning vid gavlarna. Sockeln är spritputsad och fasaden består av släta, röda tegelstenar men med gula fogar. Balkongerna är lika de i kvarter 63:12. Gavlarna mot nord och syd är tilläggisolerade och inklädda med korrugerad röd plåt.

Den sista byggnaden, kvarter 64:1 är ett trevånings lamellhus med källare och vindsvåning. Det är av rött tegel med röda fogar. Även detta hus har portaler av granit som omfattar trädörrarna. Varje trappuppgång betonas av ett utkragande vertikalt listverk av det röda teglet.
Sammanbyggd med det sista bostadshuset finns i oförändrat skick en enplans garagebyggnad vars fasad är av tegel och klinkers, portarna av trä och pulpettaket belagt med papp.

KOMMENTAR
Bebyggelsen är varsamt hanterad. De byggnader som renoverats har fått en försiktig upprustning och två av husen är fortfarande nästan helt i originalskick med flera dekorativa element.