Stäng fönster Göteborg kn, KORTEDALA 63:1 M.FL. KORTEDALA

OMRÅDE
Området består av sex stycken punkthus, en garagebyggnad samt en butiksfastighet i områdets norra del. Det är beläget i östra delen av Kortedala, nordost om Kortedala torg. Punkthusen som delvis är omgivna av lamellhus, är orienterade i nord - sydlig riktning och regelbundet placerade längs Kalendervägen. Området begränsas av Kalendervägen i öster, ett större skogsbeklätt bergsparti i väster samt i norr av Midvintergatan som leder in till Citytorget.

Bostadshusen är nio våningar höga punkthus med källare. De är placerade nära gatan vilket innebär att ett utrymme för lekplatser och utemiljöer erbjuds på husens västra sida, det är en lugn och grön miljö runt byggnaderna som knyts ihop av en gångväg mellan husen och berget. På gårdarna går den ursprungliga, bergiga terrängen i dagen och gräsmattor och större löv- och barrträd ger ett lummigt intryck. Gångytor runt entréer och garage är asfalterade, piskställningar och cykelställ finns uppställda. Själva gårdsrummet är inte omgärdat av byggnader eller buskage utan öppet. Alla punkthusens entréer är orienterade mot syd vilket innebär att varje entré är isolerad i förhållande till de andra. Entrépartiet är inte heller betonat utan underordnar sig fasaden. I källaren på punkthusen ryms garage och tvättstugor.
Mellan husen samt utmed gatan finns flera parkeringsplatser för ett tiotal bilar vardera. Väster om punkthuset längst i norr finns en större parkeringsplats samt en garagebyggnad i två plan.

BYGGNADER
I områdets norra del finns en butiksbyggnad, den har tre slätputsade fasader samt en fjärde klädd med plåt och mosaik. Del av det västra gavelröstet är av betongglas. Sadeltaket är flackt och beklätt med papp. Byggnadens funktion ändrades 1982 från att ha varit en livsmedelsbutik till att användas som förvaltningslokal.

Kv 63:1-6:
Våningar: 9 samt källare
Stomme/konstruktion: platsgjuten betong, lättbetong
Fasad: plåtkassetter
Fasadfärg: ljusa
Takform: motfallstak
Takmaterial: plåt
Utvändiga detaljer: se nedan

En sockel av ljusa betongstenar ansluter till en fasad av släta, ljusmålade plåtkassetter. Den ljusa fasadkulören varieras diskret mellan husen från vitt till beige liksom balkongfronterna i två olika blå kulörer. Punkthusen renoverades under slutet av 80-talet då de tilläggisolerades och den tidigare putsade fasaden byttes ut. Även fönster, entréer samt balkonger förnyades. Punkthusen kröns av ett motfallstak med valmade hörn. Det är belagt med likadan plåt som fasaden. Perspektivfönstren är placerade i både vertikala och horisontella fönsteraxlar förutom en vertikal fönsteraxel som har ett något förskjutet läge i förhållande till de övriga. Fönsterstorlekarna varierar beroende på bakomliggande funktion. Balkongerna är delvis indragna och ställda ovanpå varandra framanar en uppåtgående riktning. Balkongerna vänder sig åt alla väderstreck. De indragna entréerna är beklädda med granitskivor.

KOMMENTAR
Punkthusen bryter av mot de övriga lamellhusen vilket skapar en mer varierad stadsbild. Byggnadernas ytskikt är märkbart förändrat, men områdets struktur är bevarad.