Stäng fönster Göteborg kn, KORTEDALA 51:9 KORTEDALA

OMRÅDE
Det avgränsade området utgörs av en frikyrka sammanbyggd med ett flerfamiljshus. Byggnaderna är placerade på en liten kulle som upplevs som en ö, eftersom den är avskärmad från direktkontakt med andra bostäder eller verksamheter. Området är beläget på den östra sidan av Tideräkningsgatan nära Kortedala torg och precis söder om Kortedala skola. I öster leder en gångväg genom en liten park ned till punkthusen längs Kalendervägen. Söder om byggnaderna finns ett naturområde som i sin tur begränsas av Tideräkningsgatan.

Kyrkan och bostadshuset omgärdas av en stenmur. Kyrktornet som är av trä, står som en solitär, placerad vid vägen och riktar sig ut mot stadsdelen Kortedala. Miljön runt byggnaderna är stensatt med gatsten. Ett fåtal tallar står på kyrkbacken i stenläggningen och bredvid finns en gräsmatta med lekplats och sittmöbler. Utemiljön avgränsas mot gatan av en stengärdsgård. På den östra sidan om bostadshuset samt framför entrén finns det parkeringsplatser.

BYGGNADER
Bebyggelsen är uppförd i rött tegel lagt i förband. Kyrkan är en lågmäld och kompakt enplansbyggnad med källare som ger ett gediget intryck. Byggnadskroppen är rektangulär med mindre utskjutande partier för entré och kor. Bostadshuset sticker upp över de andra med sina fyra våningar.

Våningar: 1-4
Stomme/konstruktion: bärande betongpelare
Fasad: skalmur av fasadtegel
Fasadfärg: rött
Takform: pulpettak
Takmaterial: kopparplåt
Utvändiga detaljer: se nedan

Bostadshusets fasad har stora, vita perspektivfönster, varav några har vädringsfönster, utskjutande balkonger som glasades i början av nittiotalet samt franska balkonger. Entrén är djupt indragen och ytterdörren av lackerat trä är troligen ursprunglig. Bredvid ytterdörren finns ett glasat parti. Taket är ett pulpettak belagt med kopparplåt.

Kyrkobyggnadens fasad avslutas uppåt av en bred kopparinklädd takfot och under den löper ett fönsterband av små fönster av lackerat trä. Över fönsterbandet finns vertikalt placerade träribbor vilka ger associationer till en takgesims av tandsnitt. Även i det uppglasade entrépartiet och koret återkommer trästavarna liksom över större fönster på kyrkans södra sida. Takets form påvisar kyrkans planlösning det vill säga koret betonas genom takets stegrade höjd. Taket är belagt med kopparplåt.

KOMMENTAR
Kyrkans exteriör är i originalskick. Bostadshuset genomgick en förändring 1991 och har troligen nya fönster och balkonger men det tidstypiska uttrycket har inte gått förlorat.