Stäng fönster Göteborg kn, KORTEDALA 21:4 M.FL. KORTEDALA

OMRÅDE
Området som är en centrumanläggning, är beläget i södra delen av stadsdelen Kortedala. Kortedala torg är ett långsmalt torg i nord- sydlig riktning och är beläget i plan terräng. Området begränsas av Kortedala park i söder, Tideräkningsgatan i norr samt bostadshus i väster och öster. Norra delen av stadsdelen Kortedala knyts till torget med en gångbro över Tideräkningsgatan. Utöver byggnaderna runt torget tillkommer två byggnader väster om torget, längs Hundraårsgatan, varav en av byggnaderna är från samma tid som torget men parkeringsdäcket är från 1963. I områdets periferi finns det parkeringsplatser. Torget har en attraktionskraft då såväll Kortedala skola nordost om torget som bostadsområdena ligger inom gångavstånd. Spårvägen är dragen under torget, hållplatsen är precis norr om torget med en uppgång vid Forumhuset.

Byggnaderna har olika funktioner med butikslokaler eller andra offentliga verksamheter på bottenplan samt kontor på övre plan.

Låga huskroppar i ett eller två plan inramar ett bilfritt torg med parkbänkar och konstnärlig utsmyckning. Det långsmala torget är rektangulärt men öppnas upp i en större kvadratisk yta i den norra delen, där skulpturen "Speglingar" är placerad. Där är också ett centralt parti av torget nedsänkt tre trappsteg och har en springbrunn i mitten, likt ett Forum Romanum med plats för åhörare eller filosofer. Torgets södra del är planterad med lövträd och rabatter i ett centralt stråk. Gatsten i två färger är lagda i rundade mönster.

BYGGNADER

På torgets norra sida finns ett medborgarhus, som bildar en något vinklad fond på torgets norra sida. Den är sammanbyggd med en lägre, rektangulär huskropp. Den högre delen hör till medborgarhuset och kallas Forum. En restaurang var ursprungligen tänkt i den lägre huskroppen. Hela byggnaden utgörs av en vit, putsad byggnad i två plan med gavlar av rött tegel.

Våningar: 1-2
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: puts, tegel
Fasadfärg: vit, röd
Takform: sadeltak, pulpettak
Takmaterial: kopparplåt
Utvändiga detaljer: fönsterband, franska balkonger, utskjutande entré

Sadeltaket är belagt med kopparplåt som har ärgat. Centralt placerad på taket finns en högre, uppskjutande del med pulpettak. Längs andra våningen går ett fönsterband med fönster av metall och där emellan en vit polyesterskiva. Några fönster är försedda med franska balkonger. Entrén är utskjutande. Byggnadens karaktär har delvis bevarats.

mer text finns, Koredala Torg, del två