Stäng fönster Göteborg kn, ÄLVSBORG 118:25 M.FL. ÄLVSBORG

OMRÅDE
Området är beläget i stadsdelen Älvsborgs sydvästra del och begränsas av Torgny Segerstedtsgatan som leder ut till Långedrag i väster, av en liten bäck i öster, Johannelundsgatan i norr och av Tandkullegatan i söder. Områdets bebyggelse är placerad i plan terräng, i utkanten av ett större villaområde.
Bebyggelsen är arkitektoniskt enhetlig och består av två typer av hus, friliggande villor med garage och kedjehus förbundna med garage. Båda typerna är uppförda i 1 ½ plan med förhöjt väggliv. Husen är ordnade i raka led längs områdets lokalgator. En gräsbevuxen yta med lekplats och en bollplan finns öster om. Husen är placerade med gavlarna mot varandra och mellan skapas avskärmade trädgårdar. Gröna buskar och träd på tomterna ger ett lummigt intryck.

Våningar: 11/2
Stomme/Konstruktion: regelstomme
Fasad: fasadtegel, panel
Fasadfärg: brunrött, blått
Takform: sadeltak
Takmaterial: taktegel, betongtakpannor
Utvändiga detaljer: se nedan

Husen uppfördes med fasadtegel. Enligt bygglovhandlingarna täcktes några tak med enkupigt rött taktegel och andra med betongpannor. Hela området domineras av en blå kulör. Husen har en sockelvåning av melerat brunrött tegel i löpförband. Fasaden avslutas upptill av stående träpanel. Panelen knyter ihop gavelröste och långsidans fasad. Byggnaderna kröns av sadeltak, belagda med svarta takpannor, som betonas tack vare ett kraftigt taksprång. Vid takens ytterkanter är betongpannorna utformade så att de hakar i vindskivorna.
Fasaden bryts upp av vita perspektivfönster. Mindre enluftsfönster i det förhöjda vägglivet gör att byggnaderna ger intryck av att ha en mezzaninvåning. På takets östra sida finns en indragen balkong som är inklädd med kopparplåt. På byggnadernas kortsida, den sida som vetter mot trädgården, har övervåningen en fransk balkong. Balkongfronten består av en rektangulär, genomskinlig skiva, troligen plexiglas. Den kortsida som vetter mot trädgården har en bottenvåning som är indragen i förhållande till övervåningen, vilket skapar en uteplats som delvis har tak.
Garagebyggnaderna har fasader klädda med samma tegel som på bostadshusen och kröns av pulpettak.

KOMMENTAR
Kedjehusen är välbevarade, det är främst kulören på de panelklädda fasadpartierna som har förändrats. Kulören är i de flesta fall fortfarande blå men tonen varierar. De friliggande husen har sekundära tillägg såsom balkonger på gavlarna. Några av de franska balkongerna har tagits bort och ersatts av fönster.