Stäng fönster Göteborg kn, ÄLVSBORG 125:5 M.FL. ÄLVSBORG

OMRÅDE
Området är beläget i stadsdelen Älvsborgs södra del och avgränsas i norr av Västra Palmgrensgatan, i väster av Hedgatan och i öster av Fältgatans övre del. Söder om området, som består av låg villabebyggelse, tar skogsbevuxen terräng vid. Omgivningen är bebyggd med större friliggande villor i en till två våningar uppförda under olika tidsperioder.

Bebyggelsen ligger utmed Fältgatan, Fridlandsgatan och Sydlandsgatan, med husens långsidor vända mot gatan. Entréerna är vända mot gatan och de bakomliggande trädgårdarna skyddas från insyn, dels av husen själva och dels av höga trästaket längs villaradernas sidor. Små gräspartier, formklippta buskar och blomplanteringar pryder på olika sätt de små utrymmena framför husen längs gatan. Mellan områdets olika kvarter, liksom runt området i söder, löper mindre gångvägar. En lekplats har anordnats mitt i området.

BYGGNADER
Områdets bebyggelse består av låga envånings villor som är förbundna genom övertäckta biluppställningsplatser och förråd.

Våningar: 11/2
Stomme/Konstruktion: träregelstomme
Fasad: fasadtegel
Fasadfärg: gult
Takform: valmade sadeltak
Takmaterial: takpannor
Utvändiga detaljer:

Husen uppfördes med gult fasadtegel och taktegel. De flacka sadeltaken är valmade och belagda med svarta eller bruna tvåkupiga takpannor. Takfoten är kraftigt utskjutande och inklädda med bruna brädor. Husens perspektivfönster är brunmålade, men även vita fönster förekommer. Fönsterform och fönsterstorlek i området varierar, men i fasaderna mot gatan är både fönstrens form och placering relativt regelbunden. Husens ytterdörrar är av trä med glaspartier. Ett sopskåp finns vid sidan om entrén. Mot gatan vetter även altandörrar.

I kvarteret Barlastpumpen är husen vända med ena långsidan mot gatan. Ett fönsterförsett parti skjuter ut från fasaden. Övre delen av detta parti är kopparklätt. I kvarteret Blekingsekan är de förråd av trä synliga som byggts i anslutning till eller vid de enskilda husen i området.

KOMMENTAR
Flertalet fönster och ytterdörrar i området är ursprungliga. Några biluppställningsplatser har byggts om till garage och små variationer i färgsättningen av detaljer förekommer. Som helhet är området välhållet och välbevarat.