Stäng fönster Göteborg kn, ÄLVSBORG 10:9 M.FL. ÄLVSBORG

OMRÅDE
Området ligger på en höjd i stadsdelen Älvsborgs södra del. Området kallas Osberget och är beläget rakt västerut från Stora Fiskebäcksvägen, med utsikt mot väster över GKSS-hamnen och Hinsholmskilen. Bebyggelsen, som består av friliggande envåningsvillor, är samlad kring de två gatorna Pärt Antons gata och Bergsbogatan och omgärdas framförallt åt väster och söder av bergig terräng. Bebyggelsen har delvis placerats på plana markytor i det grönskande och något kuperade området.

BYGGNADER
Bebyggelsen består av villor, i en till två våningar/med eller utan suterrängvåning, placerade med långsidan eller gaveln mot gatan.

Våningar: 1-2
Stomme/Konstruktion: träregelstomme
Fasad: träpanel
Fasadfärg: röd, grå, vit, brun
Takform: valmat sadeltak
Takmaterial: takpannor
Utvändiga detaljer:

Husen uppfördes med träpanel och betongtakpannor och förråden med panelklädda fasader och papptak. Fasadernas stående panel har målats i olika kulörer såsom röd, grå, vit eller brun. De valmade taken har utskjutande takfot och är belagda med svarta eller bruna tvåkupiga takpannor. Fönstren är mörkt bruna, svarta eller vita och är till övervägande delen av stående rektangulär form. Ytterdörrarna är klädda med liggande slät panel.

Vid varje hus finns carport eller ett fristående garage med två dörrar. Vissa garage har försetts med sadeltak medan andra, liksom carports, har platt tak. Villorna i samtliga kvarter utom Flottbasen byggdes ursprungligen med carport varav flertalet under senare tid byggts om till garage.

KOMMENTAR
Bebyggelsen, som ursprungligen varit av en mera homogen karaktär, har genomgått märkbara förändringar vilket gör att den idag framstår som relativt varierad. Till de större förändringarna hör garagen och färgsättningen av fasaderna. I kvarteret Mesanen och i en del av kvarteret Signalflaggan tycks husen vara mer ursprungliga, bland annat finns här carports och en mer enhetlig färgsättning.