Stäng fönster Göteborg kn, ÄLVSBORG 13:1 M.FL. ÄLVSBORG

OMRÅDE
Området är beläget i stadsdelen Älvsborgs södra del. Bebyggelsen består av tvåvånings radhus och avgränsas i söder av Piggvarsgatan och i öster av Norra Fiskebäcksvägen. Runt området löper en asfalterad gång varefter en skogsbevuxen höjd tar vid i norr och väster. Lekplatser har anordnats i anslutning till bebyggelsen vid denna höjd. I söder och väster omges området av friliggande tegelvillor i två våningar, av utseendet att döma uppförda ungefär samtidigt som områdets radhusbebyggelse. Området är rikligt försett med buskar och annan växtlighet och husens trädgårdar som vetter mot väster omgärdas av buskage. Till trädgårdarna leder altandörrar.

Radhusen är i två våningar och grupperade i fyra längor om sex till tolv bostäder i vardera.

Stomme/Konstruktion: träregelstomme
Fasad: fasadtegel
Fasadfärg: rött
Takform: sadeltak
Takmaterial: tegelpannor
Utvändiga detaljer: balkonger, garage, skärmtak

Husen är uppförda med fasadtegel och tegeltak. Fasadteglets röda kulör skiftar i olika nyanser. Sadeltaket är idag belagt med rödbruna enkupiga takpannor och har gula vindskivor. De brun- eller vitmålade perspektivfönstren har fördelats relativt jämnt över fasaderna. Mot öster finns husens entréer och även garagen som till vänster om varje ingång skjuter ut från fasaden. Ytterdörrarna är av trä och utförda i varierande modeller. Garagedörrarna är av fernissat trä. Västfasaderna uppdelas av lodräta partier av horisontell fjällpanel.

Ovanpå garagen, som är klädda med målad stående träpanel av relativt smala brädor, finns balkonger. En avtäckning av koppar är synlig vid garagets ovansida. Garagens panel återkommer på ett fasadparti bakom varje balkong. Från garaget skjuter också ett litet, oftast platt, tak ut över entrédörren.

De flesta av fasadernas träpartier är gulmålade, men även enstaka andra kulörer förekommer. Anslutningarna mellan husens murade skorstenar och tak, liksom vattenavrinningssystemet (hängrännor etc.), är utförda i koppar.

KOMMENTAR
Många av de ursprungliga ytterdörrarna är utbytta i senare tid, liksom taken över entréerna. Fasadernas paneler har på flertalet hus bytts ut mot ny panel av grövre dimension. Färgsättningen i området är relativt enhetlig, även om fasadpanelen på några hus fått en annan kulör än övriga hus. Området är i övrigt välbevarat, med många fina arkitektoniska detaljer.