Stäng fönster Göteborg kn, ÄLVSBORG 108:9 M.FL. ÄLVSBORG

OMRÅDE
Området, som kallas Sjögången, är beläget nära Tånguddens hamn i stadsdelen Älvsborgs norra del. Bebyggelsen utgörs av radhus och atriumhus som placerats kring en central grönyta.
Området avgränsas i väster av Läktaregatan och i söder av Skonertgatan, även om en del en- och tvåvånings villabebyggelse, av varierad ålder och utformning, finns närmast området i söder. Norr om området finns ett villaområde, byggt i mitten av 1960-talet, och en grönyta innehållande lekpark och en inhägnad fotbollsplan. På en höjd öster om området finns ett radhusområde uppfört under samma period. En större parkeringsplats finns i områdets västra del vid Läktaregatan. Området omges av relativt riklig växtlighet och övergången mellan områdets bebyggelse och omkringliggande villor är relativt mjuk.

BYGGNADER
Bebyggelsen i området består av radhus i två våningar respektive i en våning med suterrängvåning och envånings atriumhus. Husen har placerats runt en gräsbevuxen plats innehållande en mindre lekplats. Entréerna är huvudsakligen vända mot denna centrala grönyta.

Våningar: 1-2
Stomme/Konstruktion: tegel, regelstomme
Fasad: fasadtegel, panel
Fasadfärg: gult
Takform: sadeltak/ pulpettak
Takmaterial: takpannor
Utvändiga detaljer: se nedan

Husen uppfördes med ½ stens fasadtegel alternativt med regelstomme och stående panel. Som fasadmaterial anges i bygglovhandlingarna även asbestcementskivor. Radhusens tak täcktes med glaserat taktegel, medan atriumhusens täcktes med koppar. Områdets ytterdörrar, i förrådslängor och atriumhus, är klädda med liggande slät panel.

Radhusen är placerade mer eller mindre förskjutet i förhållande till varandra. Gavelfasadernas gula tegel avslutas uppåt med ett utskjutande tegelskift. De asymmetriska sadeltaken, som är belagda med enkupiga mörka takpannor, har mycket liten takfot och saknar takutsprång. Vid takens ytterkanter är betongpannorna utformade så att de hakar i vindskivorna. I taken finns takfönster. Ventilationshuvar, liksom anslutningar mellan skorstenar och tak, är utförda i koppar. De höga och smala skorstenarna är murade eller plåtinklädda.
Framför radhusen löper förrådslängor med pulpettak och fasader av tegel alternativt mörkbrun stående lockpanel. Förrådstaken avslutas i liv med fasaderna och omfattas på kanterna av kopparplåt.
Mot norr respektive öster, på radhusens baksidor, är radhusens fasader klädda med mörkbrun stående lockpanel. Fasaderna är försedda med vita enluftsfönster av trä, huvudsakligen av stående rektangulär form och många med horisontellt eller vertikalt vädringsfönster. Tillsammans med vita skivor i fasaden bildar dessa stora vita fönsterförsedda ytor. Altandörrar leder till uteplatser bakom husen och på andra våningen finns franska balkonger.

Atriumhusen utgör i sig en skärm mot grönytan i områdets mitt och motsvarar på så sätt radhusens förråd. Atriumhusen är uppförda med samma byggnadsmaterial som radhusen, men kröns av pulpettak vars kanter omfattas av kopparplåt. I de gula tegelfasaderna omfattas varje ytterdörr av ett parti stående lockpanel. Panelpartierna skiljer sig i kulör mellan de olika husen. Ytterdörrarna har överljusfönster och i såväl tegelfasader som panelpartier finns vita perspektivfönster. Mot söder sluts atriumgårdarna av mörkbruna lockpanelstaket.

KOMMENTAR
Sjögången har särskilda utomhus miljökvaliteter som i kombination med bra material och lugn arkitektur utgör områdets karaktärsdrag.