Stäng fönster Göteborg kn, ÄLVSBORG 81:1 M.FL. ÄLVSBORG

OMRÅDE
Området är beläget på en höjd, nära Tånguddens hamn i stadsdelen Älvsborgs norra del. Bebyggelsen består av radhus i en våning med suterrängvåning och har placerats kring en bergsknalle som utgör områdets mitt. De friliggande garagen är belägna framför bostadshusen och närmare bergsknallen runt vilken marken är asfalterad. Området omges i alla väderstreck av relativt riklig växtlighet och övergången är mjuk till omkringliggande villor av olika ålder och utformning. Nedanför höjden finns i väster ett radhus- och atriumhusområde uppfört i mitten av 1960-talet.

Våningar: 1 med suterräng
Stomme/Konstruktion: träregelstomme
Fasad: fasadtegel, panel
Fasadfärg: rött
Takform: pulpettak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: se nedan

Bebyggelsen består av radhus uppförda i en våning och suterrängvåning, ½ stens fasadtegel och fasadpanel. Pulpettaken täcktes med papp. Husen bildar en rundad form kring områdets mitt och står därför något förskjutna i förhållande till varandra. Det röda teglet är synligt även på gavlarna, som lägenhetsskiljande väggar och delvis i husens nedervåningar. Övriga fasadpartier är klädda med stående slätpanel i olika kulörer. Samtliga hus är försedda med relativt stora, vita perspektivfönster av varierad form och storlek. Ytterdörrarna sitter indragna i utskjutande entrépartier av tegel, vilka är belägna mot områdets mitt. Husens tak saknar takfot och omfattas, liksom taken över entréerna, av kopparplåt vid anslutning till fasaderna.

Framför varje hus finns ett fristående garage med fasader av vit stående slätpanel. Även garagen har pulpettak som omfattas av kopparplåt. Garagen förbinds av träplank och bildar därigenom en avskärmning framför de trädgårdsrum som omger entréerna. I varje garage finns ett sopskåp med plåtlucka.

Mot väster, vartåt husens suterrängvåningar är belägna, finns utskjutande balkonger på andra våningen försedda med balkongfronter av stående brädor. Taket skjuter från fasaderna ut över husens balkonger. Altandörrar leder till uteplatser och balkonger.

Trots några detalj- och kulörförändringar är bebyggelsens ursprungliga karaktär som helhet bevarad.