Stäng fönster Göteborg kn, ÄLVSBORG 70:1 M.FL. ÄLVSBORG

OMRÅDE
Området är beläget i stadsdelen Älvsborgs norra del. I anslutning till bebyggelsen finns Tånguddens småbåtshamn och ett naturområde. Området begränsas av Hästeviksgatan i norr och av Läktaregatan i väster. I söder och öster omges det av friliggande villor. Söder om området finns ett radhusområde uppfört under 1960-talets första hälft. Områdets bebyggelse utgörs av villor i 1½ plan med friliggande garage. Husen är placerade i plan terräng, i ett rätlinjigt mönster med parallella gator. Husens långsidor är placerade nära gatan och entréerna finns på gavlarna som vetter mot söder och garaget.

Våningar: 11/2
Stomme/Konstruktion: träregelstomme
Fasad: träpanel
Fasadfärg: varierande
Takform: sadeltak
Takmaterial: taktegel
Utvändiga detaljer: se nedan

Husen har fasader klädda med panel och enkupigt taktegel. Husen är kubiska och har relativt branta sadeltak utan taksprång. Takfoten markeras endast med en hängränna. Gavelröstet urskiljs genom att träpanelen har placerats utanpå gavelfasadens panel. I de enkla fasaderna markeras ett sammanhållet fönsterparti mot gatan av ett fält med slät, liggande panel, ofta målad i en avvikande kulör. Idag är flertalet hus i området förändrade. Några av dem har kvar den stående spontade panelen, men andra har lockpanel. Perspektivfönstren är grupperade i fönsterband och målade såväl vita som brunlaserade och lackade. I varje hus finns två entrédörrar, varav flertalet är klädda med stående eller liggande panel. Flertalet dörrar i området är utbytta mot nya. Vid uppförandet var entrédörrarna klädda med liggande panel av lackerat trä och den ena dörren på varje hus försedd med glasruta. På trädgårdssidan finns en altandörr. Entréerna skyddas av ett skärmtak av korrugerad plast på konsoler av smidesjärn. Sadeltaken går i liv med fasaden på såväl gavelsidor som långsidor och är täckta av bruna tvåkupiga takpannor. På taken finns takkupor, med plåtinklädda balkonger nedsänkta i takfallen, som placerats något förskjutna mot den ena gaveln. Skorstenarna är placerade relativt nära takfoten varför de upplevs som höga.

Ursprungligen var inte garagen sammanbyggda med husen, men ett staket förband dem med varandra. Garagen har pulpettak som går i liv med fasaden. Garagens fasader är klädda med stående panel och garagedörrarna är av lackerat trä. Här finns även ett sopskåp med plåtlucka.

KOMMENTAR
Som helhet är bebyggelsens struktur bevarad, synlig bland annat genom byggnadernas volym och placering samt genom återstående gemensamma arkitektoniska element. Delar av området är dock kraftigt ombyggda och flera av de ursprungliga karaktärsdragen har gått förlorade. Många tak har lagts om och fått både utskjutande takfot och taksprång. Garagen har i flera fall byggts samman med husen. Fönster har bytts mot nya liksom några ytterdörrar.