Stäng fönster Göteborg kn, ÄLVSBORG 97:1 M.FL. ÄLVSBORG

OMRÅDE
Området är beläget relativt centralt i gamla stadsdelen Älvsborg, på berget öster om KA4. Mycket branta gator leder till bergsområdet varifrån utsikten är milsvid över Göta Älvs inlopp. Villabebyggelsen är uppförd längs de båda gatorna som leder genom området, Blodboksgatan och Silvergransgatan.

BYGGNADER
Bebyggelsen i området består av enfamiljshus i en våning med suterrängvåning. De U-formade byggnadskropparna omgärdar slutna gårdsrum. Mellan villorna löper smala passager. I mitten av området finns ett mindre område med naturlig terräng där berget också går i dagen. Vid entréerna finns mindre buskplanteringar som även tillför gatorna någon grönska.

Våningar: 1 med suterräng
Stomme/Konstruktion: betongstomme, regelstomme
Fasad: betong, locklistpanel
Fasadfärg: grå, vit
Takform: pulpettak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: se nedan

Byggnaderna uppfördes med fasader i lockläktpanel och pulpettak klädda med papp. Suterrängvåningarnas fasader är av grå betong medan överliggande våningar är klädda med vit stående locklistpanel utan profiler. I övergången mellan betong och träfasad syns en dropplist av koppar. Vid taket avslutas fasaderna av en kopparomfattning. Pulpettaken, som slutar i liv med fasaderna, är företrädesvis täckta med papp. Enstaka tak förekommer som är belagda med ärggrön-målad plåt. På taken finns små skorstenar. De panelklädda fasaderna är försedda med stora fönsterpartier bestående av vita perspektivfönster med lufter av varierad bredd. Fasaderna mot atriumgården är till stor del upptagna av fönster. Entréerna är indragna och belägna mot gatan.

På husen som är placerade med en våning mot gatan, har entréerna försetts med plana, koppartäckta skärmtak. Ytterdörrarna är klädda med stående spontad panel bruten av en liggande bräda i dörrens över- och underkant samt i dörrbladets mitt. Bredvid dörren finns ett glasparti försett med vertikala stavar av trä.

I varje hus finns garage, med två garagedörrar täckta av stående panelimiterande plåt i milda grå, svarta, blå och gröna kulörer.

KOMMENTAR
Förändringarna i förhållande till ursprunget är relativt små, även om färgsättningen på exempelvis garagedörrar och entrépartier idag varierar något mellan husen och några garagedörrar har bytts ut mot nya. Enstaka hus har i det närmaste förvanskats, genom oförsiktiga fönsterbyten och utbyte av den ursprungliga panelen till plast- alternativt plåtpanel.