Stäng fönster Göteborg kn, ÄLVSBORG 139:16 ÄLVSBORG

OMRÅDE
Området är beläget i stadsdelen Älvsborgs sydöstra del, invid Ängkärrsvägen. Bebyggelsen består av fyra större skolbyggnader, Påvelundsskolan samt kringliggande lägre bebyggelse innehållande skol-, daghems- och fritidsverksamhet. I norr angränsas Påvelundsskolan av friliggande villor i en till två våningar och i nordost av ett äldre och på senare tid kompletterat skolområde. Öster om skolan finns ett radhus- och kedjehusområde uppfört under 1960-talet och närmast i söder ligger Påvelunds centrum från 1966/67. I nordost reser sig terrängen till en höjd där en daghemsbyggnad uppfördes 1976.
Intill Påvelundsskolan finns i sydost en inhägnad fotbollsplan och en ljust gråmålad panelklädd barackbyggnad (uppförd 1996). Norr om skolan finns en parkeringsplats.

Våningar: 1-2
Stomme/Konstruktion: betong
Fasad: fasadtegel
Fasadfärg: rött
Takform: valmat sadeltak, V-tak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: se nedan

Påvelundsskolan består av fyra byggnader uppförda med fasadtegel. Två av byggnaderna förbinds av en lägre entré, de övriga är friliggande. De högre byggnaderna i området har två våningar och stora valmade sadeltak, med kraftig takfot och takutsprång, belagda med papp. Vita perspektivfönster bildar fönsterband längs de större husens fasader och kröns av en horisontell betongbalk. De två lägre byggnaderna har dolda, mycket flacka tak och oregelbundet placerade enluftsfönster av varierad storlek och form. Den egentliga skolgården kringgärdas av byggnader på tre sidor. I den sluttande terrängen åt öster, leder flacka trappor på ömse sidor en uppehållsplats med bänkar och träd till skolbyggnaden längst i öster.

För att sammanbinda vissa fönstergrupper i området, och längs loftgången på nämnda byggnad i öster, har delar av de röda tegelfasaderna klätts med vitmålad liggande slätpanel. Skolbyggnadernas entrédörrar är av blekt rödlackerad metall, försedda med ett glasparti i den övre delen och en korrugerad gummimatta på den nedre delen av dörren. Den gjutna betongen över fönsterbanden går igen i husens socklar och i de stående skärmarna, som på ett antal ställen utplacerats för att skapa uppehållsrum på skolgården. På skolgården finns ett fåtal träd och även buskplanteringar. På ett flertal ställen är parkbänkar utställda, längs planteringar eller i vinklar längs husens fasader.