Stäng fönster Göteborg kn, ÄLVSBORG 139:11 M.FL. ÄLVSBORG

OMRÅDE
Området är beläget i stadsdelen Älvsborgs sydöstra del, invid Ängkärrsvägen. I norr angränsas området av Påvelundsskolan uppförd under slutet av 1960-talet. Öster om området finns ett radhus- och kedjehusområde uppfört under 1960-talet och i söder, vid Traneredsvägen, finns en parkeringsplats för centrumhandeln. Bebyggelsen består av en affärsbyggnad med bostäder och tre stycken flerbostadshus. Mellan husen är det gräsmattor, buskar och träd samt en liten lekplats.

BYGGNADER
Området består av en affärsbyggnad i två våningar och tre tvåvånings flerbostadshus som placerats på ömse sidor en gångväg omgiven av gräsmattor. Gångvägen leder till en passage genom affärsbyggnaden, vilken i sig utgör en skärm mot parkeringen.

Stomme/Konstruktion: träregelstomme, betong
Fasad: fasadtegel, träpanel
Fasadfärg: vit, röd
Takform: sadeltak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: se nedan

Bostadshusen uppfördes med fasader av träpanel samt papptak. Gavlarna är klädda med rött fasadtegel. Det pappklädda taket är ett sadeltak med valmad spets, försett med breda takfönster som kombinerats med infällda takkupor. Längs fasaderna, som idag täcks av vita horisontellt liggande skivor, löper fönsterband av aluminiumfönster. Fasaderna indelas vertikalt av röda plåtband, placerade mellan vissa fönster och på ömse sidor entrépartierna. Entréerna, som är indragna och invändigt klädda med vit panel, är vända mot öster respektive norr. Ovan entréerna är fasaderna klädda med horisontellt korrugerat skivmaterial. Ytterdörrar är klädda med vit liggande panel och omges av ett inglasat väggparti. Från trapphusen finns utgång även mot uteplatserna vilka är vända mot söder respektive mot väster och omgärdas av buskage. Franska balkonger finns i övre våningen.

Affärsbyggnaden är uppförd med samma konstruktion och den arkitektoniska utformningen är i princip densamma som hos de intilliggande bostadshusen. Taket har kraftigt utskjutande takfot och takfönster med infällda takkupor, av mindre modell än de på bostadshusen. Norra fasadens bottenvåning är helt inklädd med vitt skivmaterial liksom andra våningens loftgång till vilken en trappa vid husets västra gavel leder. Åt söder finns i den tegelklädda bottenvåningen en större affär (Hemköp), pizzeria och frisörsalong. Inne i passagen som leder genom byggnaden finns även en bank och en klädbutik. Södra fasadens andra våning utgörs av balkonger som skyddas av det stora takfallet. Bakom balkongerna löper fönsterband. Flertalet balkonger är försedda med markiser. Enligt bygglovhandlingar anges taket över utskjutande butiksdel vara av typen "built-up" icopal tak.

Under 1990-talet har samtliga byggnader i området genomgått en fasadförändring. Den liggande panel som enligt bygglovritningarna funnits på bostadshusens fasader är idag utbytt mot skivmaterial. Mot norr fanns enligt samma ritningar rikligt med fönster i affärsbyggnadens nedervåning. Idag är hela partiet skivbeklätt.