Stäng fönster Göteborg kn, ÄLVSBORG 277:6 ÄLVSBORG

OMRÅDE
Området är beläget mitt i stadsdelen Älvsborg, nedanför Hinsholmsberget och utmed Göta Älvsgatan där denna möter Torgny Segerstedtsgatan. Bebyggelsen i området består av två byggnader, varav den ena inrymmer post och apotek och den andra en större konsumbutik. I omgivningarna finns främst en- och tvåvånings villabebyggelse. Söder om Torgny Segerstedtsgatan ligger en kraftigt förändrad bensinstation från 1960.

BYGGNADER
Den norra byggnaden är halvcirkelformad och uppförd i två plan. Efter ritningar upprättade hos Kooperativa Förbundets arkitektkontor, uppfördes byggnaden i mitten av 1940-talet som en affärs- och bostadsbyggnad. Längs byggnadens konvexa norra sida löper en utskjutande byggnadskropp i ett plan. Nuvarande fasadbeklädnad, orange panelimiterande plåt, är troligen från 1974 då fasaden tilläggsisolerades och kläddes om. Entrépartier och fönster är av brunlackerad aluminium. Byggnadens fönster är regelbundet placerade i fasaden. Första våningen har stora skyltfönster samt mindre, liggande rektangulära fönster placerade i höjd med de övriga fönstren och dörrarnas överkant. På andra våningen finns tvåluftsfönster.

Stomme/Konstruktion: regelstomme
Fasad: plåt
Fasadfärg: vit
Takform: plantak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: se nedan

Den andra byggnaden är en dagligvaruhandel i ett plan uppförd 1975. Fasaderna är klädda med TRP-plåt och taket är ett papptak på fackverksstolar av stål. Fasadens vita panelimiterande plåt är ömsom liggande och ömsom stående. Fasaden avslutas upptill av horisontellt liggande plåt som likt en attika döljer byggnadens tak. Över entrén finns ett slätare fasadparti klätt med vitlackerade aluminiumplåtar. Entrén skyddas av ett skärmtak med genomskinlig plast.