Stäng fönster Göteborg kn, ÄLVSBORG 38:1 ÄLVSBORG

OMRÅDE
Området är beläget i västra delen av stadsdelen Älvsborg och begränsas i söder av Patrullgatan och i nordväst av Stävgatan. Områdets bebyggelse utgörs av Nya Långedragsskolan. Skolområdet är högt beläget, i närheten av havet och omgivet av enfamiljsvillor av olika ålder och utformning. I väster finns ett mindre skogsparti.

Skolan består av tre sammanbyggda huskroppar. I anslutning till den norra längans västra del finns gymnastikbyggnaden, som är högre än de övriga byggnaderna. De två enplansbyggnaderna är sammanbyggda i en vinkel. Vinkelbyggnaden innehåller matsal och klassrum. I vinkeln som bildas mellan byggnaderna finns en asfalterad skolgård med diverse lekredskap och sandlåda. I skolgårdens södra del går berget i dagen och där finns lite träd och buskar.

Stomme/Konstruktion: träregelstomme
Fasad: lockpanel
Fasadfärg: röd
Takform: pulpettak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: se nedan

Byggnaderna prefabricerades av AB Götene Träindustri. Fasaderna är fortfarande av lockpanel, som målats röd, och taket är ett svagt lutande, papptäckt pulpettak som går i liv med fasaden. Utmed den södra och västra fasaden skyddar ett svart skärmtak av vågprofilerad plåt entréerna. Det sitter i takfallets förlängning och bildar tillsammans med stödjande pelare en arkad som löper utmed fasadernas hela längd. De vita entrédörrarna är av stående, slät panel och har vita överljusfönster. Övriga fönster är också vita men av varierande slag. Gymnastikhallen har omväxlande stående, kvadratiska fönster, placerade i fönsterband högt upp på fasaden. Norra delen av vinkelbyggnaden har mycket tätt placerade, stående fönster som kröns av små horisontella fönster. Östra längan har endast perspektivfönster. På den östra fasaden är fönstren av både enlufts- och perspektivstorlek, omväxlande stående och liggande och är sammansatta i grupper som återkommer i fasaden. På den norra vinkelbyggnadens västra fasad finns stora portar för varutransporter.

KOMMENTAR
Skolan är relativt oförändrad och de flesta material är troligen ursprungliga. Fasaderna har stora, vackert utformade träfönster med en varierande fönstergruppering.