Stäng fönster Göteborg kn, ÄLVSBORG 179:1 M.FL. ÄLVSBORG

OMRÅDE
Området är beläget söder om Redegatan och väster om Fågelvägen, på en höjd ovanför ett industriområde i stadsdelen Älvsborg. Bebyggelsen i området uppfördes åt DDR Handelszentrum och bestod ursprungligen av ett handelshus (att användas som kontor och utställningshall), tre stycken bostadshus och en byggnad rymmande barnstuga och skola.

Handelshuset
Stomme/Konstruktion: stålstomme
Fasad: skivmaterial, plåt
Fasadfärg: beige
Takform: plantak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer:

Den första byggnaden man möter är det tre våningar höga handelshuset, vars fasader är klädda med skivmaterial och plåt. Handelshuset uppfördes med fasader klädda med färgad eternit och med papptäckt plantak.

Bostadshusen
Våningar: 2 samt källare
Stomme/Konstruktion: betong, regelstomme
Fasad: lockpanel
Fasadfärg: grå
Takform: sadeltak
Takmaterial: betongpannor
Utvändiga detaljer: se nedan

Bostadshusens gavlar restes med betongstomme och fasader klädda med sågad lockpanel, medan övriga väggar uppfördes med regelstomme och lockpanel. De plana taken belades med papp.
I mitten av 1980-talet revs bostadshuset längst i öster och området utgörs idag av fyra byggnader.
Bostadshusen är uppförda i två våningar med källare och skolbyggnaden i en våning. Huvuddelen av fasadernas panel är stående och gråmålad. Fasadernas övre del är klädd med vitmålad liggande panel. De relativt stora perspektivfönstren är vita och har vertikala ventiler. De stora balkonger som är belägna åt nordväst, är avpassade för två hushåll och har fronter av vitmålade stående brädor.
Mot den gräsbevuxna gården mellan husen leder gjutna trappor med frilagd ballast till lägenheterna på andra våningen. Trapporna skyddas av ett plåttak som vilar på en vitmålad träkonstruktion. Bakom skolbyggnaden, i sydost, finns en mindre lekplats i den naturliga terrängen som också i övrigt omger området.

Byggnaderna har genomgått kraftiga förändringar sedan uppförandetiden. Idag kröns husen av sadeltak, några valmade, belagda med betongtakpannor. Fasadmaterialen har också bytts ut mot nya, enligt ombyggnadshandlingarna lika de befintliga. Stora ombyggnader, bland annat av taken, genomfördes både under 1980-talet (skolbyggnaden) och 1990-talet (handelshuset och bostadshusen).