Stäng fönster Göteborg kn, ANGERED 81:2 M.FL. RANNEBERGEN

OMRÅDE
Rannebergen utgörs i själva verket av ett stort bostadsområde som inringar ett flertal andra verksamheter. Bostadsområdet, som uteslutande består av flerbostadshus, är beläget på en bergsplatå vilket ger ett massivt intryck när det betraktas på håll. Bebyggelsen är utformad likt en borg med huskropparna grupperade som en mur kring en större gårdsliknande yta. Gården, som på grund av sin omfattning hellre bör kallas grönområde, är kuperad och skogsklädd med inslag av flacka gräsmattor och bollplaner. Asfalterade stråk slingrar sig i olika riktningar mellan husen, bland lekplatser, tvättstugor, planteringar och genom det stora skogspartiet. Det finns även en dansbana, ett par tennisbanor, två mindre asfalterade bollplaner för basket och landbandy samt en större grusplan för fotbollsspel. Den tillvaratagna naturen och de slingrande stråken i en kuperad omgivning ger - trots storskaligheten - ett intryck av överskådlighet.

Runt området sträcker sig en ringled, Rannebergsvägen och i anslutning till leden ligger parkeringsplatser och garage. Alldeles nordost om området ligger Stora Mölnesjön, som är en av flera badsjöar i omgivningarna där de boende kan fiska ädelfisk. Både väster, norr och öster om flerbostadshusen finns radhusområden som är uppförda under 1980-talet.

BYGGNADER
Bebyggelsen består av flerbostadshus grupperade kring en större gård. Husen är uppförda i fyra till åtta våningar, med fasader bestående av sandwichelement och en yta av betong med frilagd ballast. Fönstren är symmetriskt placerade i fasadlivet. I fasaden som vetter mot ringleden finns balkonger som är gruppvis placerade i utskjutande, vertikala rader. Fasadelementen och balkongerna är växelvis sammanfogade. I övrigt är balkongerna främst placerade på byggnadernas gavlar.

Våningar: 4-8
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: betongelement med frilagd ballast
Fasadfärg: beige
Takform: sadeltak
Takmaterial: plåt
Utvändiga detaljer: arkadtak, balkonger

På fasaderna som vetter in mot gården finns, förutom symmetriskt placerade fönster i olika storlekar, även franska vädringsbalkonger. I markplan har bottenvåningarna små uteplatser i direkt anslutning till lägenheterna. Bostadshusen kröns av flacka, valmade sadeltak täckta med korrugerad plåt. Dessa var ursprungligen plana och täckta med papp. Byggnadernas huvudentréer finner man på fasaden mot gårdssidan, under mindre arkadtak. Från gatan leder små passager genom byggnadskroppen in mot gården.