Stäng fönster Göteborg kn, ANGERED 81:1 RANNEBERGEN

OMRÅDE
Rannebergens centrum är placerat i norra delen av Rannebergen och kan sägas utgöra porten till den omslutna bostadsgården. Området avgränsas i norr av Rannebergsvägen, i öst och väst av bostadsbebyggelse och i söder av en större grusplan som är belägen i en sänka. Centrumanläggningen består av en stor rektangulär huskropp med en lådformig envåningsbyggnad som skjuter ut från den regelbundna formen i rektangelns sydöstra hörn. Huset ligger i nord-sydlig riktning med huvudentrén placerad i östfasaden mot parkeringen. Från parkeringen leder en trappa upp mot den mindre platsbildning som bildats framför entrén till centrumbyggnaden. Muren som avgränsar platsen mot parkeringen har försetts med dekorativa reliefer i betong av konstnären Bonna Narve, verket kallas enligt uppgift "tre bockar och trollet". Byggnaden inrymmer skola, simhall, sporthall, fritidshem, butik, pizzeria och frisör.

Våningar: 2-3
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: plåt
Fasadfärg: vit
Takform: plant tak
Takmaterial: plåt
Utvändiga detaljer: -

BYGGNADER
Centrumbyggnaden är uppförd på en stomme av prefabricerade betongpelare. Det är en massiv byggnad i två till tre våningar under säteritak. Fasadmaterialet består av vit panelliknande plåt men var ursprungligen träpanel. På fasaden finns också spritputsade bröstningsfält. Österut breder en stor lådformad byggnad ut sig som bland annat inrymmer en liten simhall. Huset har ett plant tak med täckning av falsad plåt. Sockelvåningen är grovputsad och gavelpartiet är uppglasat. Utmed byggnadens fasad löper rader av fönsterband. Rannebergens centrum har ett flertal entréer.