Stäng fönster Mölndal kn, TRAVTRÄNAREN 1 M.FL. VÄSTER

OMRÅDE
Kvarteret ligger i toppen åt norr av det solfjädersformade bostadsområdet vid Åbyvägen, öster om Åby Travbana. Det har sex kedjehus av två snarlika typer, förbundna av djupt indragna garage som skjuter ut åt de små trädgårdarna på baksidan. Husen på norra sidan ligger längs Dammlyckegatan och de i söder längs Travtränargatan, vilka är återvändsgator från matargatan Bandomargatan i väst. Längs den gatans västra sida finns en höjd med gammalt lövträdsbestånd som sträcker sig till Åbyvägen och norrut. Direkt söder om kvarteret breder ett stort område med radhus ut sig. Österut finns en vacker parkliknande kulle med gräsmattor, lövträd och en stengärdsgård som följer krönet. Därifrån ges utsikt över centrala Mölndal och Kvarnbyn åt öster och åt sydväst syns åkrar med industrier och där bortom skogsklädda kullar.

Tomterna är ungefär lika stora, men i söder är husen placerade i mitten av tomten och i norr helt nära gatan, vilket ger större trädgård bakåt. Åt gatan inramas tomterna i söder av täta, halvhöga barrväxthäckar eller låga staket. Överhuvudtaget förekommer det mycket barrväxter i området, vilket är tidstypiskt. I norr är det endast små gräsremsor och enstaka buskar vid trottoaren. Garageuppfarterna är asfalterade.

Marken tillhörde tidigare Stora Åby, en gård som kallas Max', efter den siste ägare Max Gotthard. När Åby Travbana anlades på 1930-talet förvarades hästarna till en början i Max stall. Mangården från 1931 står fortfarande kvar på en tomt gränsande till kvarteret i nordöst (Stigbygeln), men är kraftigt ombyggd. Gårdens övriga byggnader försvann ca 1955 i och med områdets framväxt.

BYGGNADER
Byggnaderna med källare och en våning med stomme av regelverk har ett livfullt uttryck betraktat uppifrån kullen, där de pappklädda pulpettaken och byggnadsvolymerna kan studeras. Riktningen är nordväst-sydöstlig. De tre södra husen är Borohus av "Typ A" och de norra av "Typ B", men är mycket snarlika. Båda har en låg och lång garagelänga fogad till sidan av två huskroppar av olika höjd. De tre individuella takfallen lutar åt olika håll beroende på hustyp. Nivåskillnaden mellan takfallen är klädd med vitmålad, liggande träpanel. Garageyttersidor och frontfasader har brunmålad stående lockpanel. I enstaka fall är den ursprungliga bruna spontade, smala klenpanelen kvar. Gavlarna har rött tegel och kragar ut en bit framför fasaderna. Från denna utskjutande kant löper en vitmålad bräda som takfot, vidare i liv på gavlarna. Socklarna av betong är avfärgade.

Våningar: 1, källare
Stomme/konstruktion: regelverk av trä
Fasad: stående lockpanel, spåntad klenpanel, tegelgavlar
Fasadfärg: brun, rött tegel
Takform: pulpettak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: vit takfotsbräda, trappor, garage, vit träpanel på fasadpartierna mellan de olika taknivåerna

Fönstren är enlufts av vitmålat trä, eller bytta till pivåmodell av metall. Somliga har smala stående vädringsgaller. Typ A:s gatufasad har en öppnare karaktär med stora perspektivfönster och altandörr (fyllningen varierar, en har plywood, vilket kan vara det ursprungliga). B-typens burspråk är senare tillägg, liksom de överbyggda altanerna åt trädgårdarna. Entrédörren med trappa är placerad på sidan, under taket framför garageporten med två vitmålade dörrblad. På baksidan leder en enkel altandörr med trätrappa ned till gården. Två av husen har mer påkostade röda sexkantiga betongstenplattor från Fyledalens tegelbruk på uteplatsen. Övriga har vanlig grå betongsten.

KOMMENTAR
Husen är exempel på omsorgsfullt och djärvt utformade typhus, i motsats till senare tiders mer utslätade varianter. Stadsplanen är intressant i sitt sammanhang i "solfjädern", där området som helhet ger en arkitekturhistorisk inblick i typhusens variation vid tiden.