Stäng fönster Mölndal kn, KÄKREMMEN 1 M.FL. VÄSTER

OMRÅDE
Detta område med 27 radhus i tre kvarter längs Måldomargatan och ett daghem från 1970 vid gatans slut i sydöst, är sydligast av det stora kedje- och radhusområde som utgör överdelen av ett solfjädersformat bostadsområde öster om Åby Travbana (se övriga kvarter i Åby). Grönytor och en skola breder ut sig söder om radhusen och där vidtar ett stort område med lamellhus. Parkeringar av varierande längd och ett garage finns längs vägarna. Områdets bebyggelse böjer av till en svag V-form ungefär på mitten och bryts igenom av ett gångstråk i nordvästlig-sydöstlig riktning, som korsar de fem gatorna som löper in i radhusområdena från matargatan Broddagatan i väst. Väster om det centrala gångstråket går ett smalare dito i närmast rak nord-sydlig riktning.

Husen har små trädgårdar, något större på baksidan, med låga staket, häckar enstaka mindre träd eller buskar.

BYGGNADER
Radhusen har en enkel och stram utformning. Fönsterplaceringen medger genomsyn, vilket dels ger dem en skir karaktär, dels medger utblickar över grönytan bakom. Husen är närmast kvadratiska med en våning och källare, flackt, pappklätt sadeltak med små glaskupoler och olika plåtskorstenar (höga i förhållande till huset). Fasaden är klädd med stående trä- eller plåtpaneler av olika färg. Några har kvar den troligen ursprungliga spontade klenpanelen. Gavlarna är klädda med rött tegel som skjuter ut en liten bit framför långsidan, i höjd med vilken en bräda löper under takfoten (likadant på kedjehusen från Boro i kvarteret Travtränaren). Fasaden åt gatan är symmetrisk med ett stort perspektivfönster (vitt eller brunbetsat, somliga har ventilgaller på sidan, vilket sannolikt är original) på var sida av den centralt placerade dörren med skärmtak och smidesräcken vid trappan. Rader med betongglas finns i källarfasaden. På gavlarna finns källarnedgångar med smidesräcken och trädörrar. Gårdsfasaden består till stor del av fönster; ett stort perspektivfönster och sex smalare diton vid altandörren. Det liknar undervåningen på den andra typen av radhus i "solfjädern" som helhet.

Garagen är byggda 1970 och av "Typ A" från Långsele Industri AB. Ovanligt nog har de synliga stommar av svart stål, pulpettak och bruna plåtskivor på lyftportarna och stående träpanel på sidorna.

Daghemmet är inhägnat och består av två envåningslängor med gul lockpanel och svart cementtegel på sadeltaket. Huskropparna förbinds av en gång som ser ut att vara klädd med grå Steni-skivor. Gavelröstena har gul spontad klenpanel av trä, vilket förmodligen täckte även långsidorna tidigare. Nederdelen är klädd med rött tegel. Vindskivor och trätrappor med räcken är brunbetsade. På gården finns också en låg byggnad med plåttäckt pulpettak och gul lockpanel.

Våningar: 1, källare
Stomme/konstruktion: troligen regelverk av trä
Fasad: stående trä- eller plåtpanel, spontad klenpanel, tegelgavlar
Fasadfärg: olika, rött tegel
Takform: flackt sadeltak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: takkupoler, skärmtak, trappa med smidesräcke, betongglas

KOMMENTAR
Området kan med sin ringa omfattning och skala i jämförelse med det övriga stora radhusområdet liknas vid en spetskant - liten, skir och enkel. Det utgör med sin en våning lägre skala en mjuk övergång till gärdet ned till lamellhusen. Trots fönster- dörr- och fasadmaterialsbyten är karaktären i huvudsak bevarad och området ger som helhet en arkitekturhistorisk inblick i typhusens variation vid tiden.