Stäng fönster Mölndal kn, MÅLKAMERAN 2 M.FL. VÄSTER

OMRÅDE
Området har tio kvarter längs fyra gator med 120 radhus och utgör mittendelen av det stora solfjädersformade bostadsområdet från 1960-talet, öster om Åby Travbana och Åbyvägen. Parallellt med den vägen går matargatan Broddgatan, från vilken fem lokalgator leds in i området, kantade av husens små förrådsbyggnader. Parkeringar och garage av varierande längd finns längs vägarna. Området sluttar ned åt söder och bebyggelsen böjer av till en V-form ungefär på mitten. Här löper ett gångstråk i nordvästlig-sydöstlig riktning ned till Åbyskolan i söder. Väster om detta stråk går mellan husen en smalare gångväg i närmast rak nord-sydlig riktning. Mellan de fyra nordligaste kvarteren bildas öppna platser med gräsmattor, tuktade lövträd, häckar och planteringar, en nyare lekplats och bland annat en särpräglad, troligen ursprunglig, sittgrupp på tunna, vinklade metallben. I norr ligger tre kvarter med kedjehus och i söder ett stort område med lamellhus.

Byggnaderna upplevs avvisande sett från gatan. Små fyrkantiga, fönsterlösa bodar med träpanel i olika färger (anslaget varierar gata för gata) står vid trottoarerna och lämnar endast en liten öppning in till en mycket liten gård framför varje husentré. Öppningen är ibland försedd med lågt staket och gården är belagd med konststensplattor. Vyn längs gatan ger närmast intryck av marknadsbodar eller husvagnar. Stående framför ett hus ger bodarna illusionen av att huset intar en försvarsställning med "garden uppe". Man ges bara en liten sned glimt in. De långsmala trädgårdarna på andra sidan huset har buskar och låga lövträd i huvudsak och skiljs åt av låga trästaket. Här öppnar radhusen upp med två våningar i milda färger med längorna följande markens lutningar.

BYGGNADER
Radhusens ytterväggar har ett bärande regelverk med en våning åt norr och två åt söder. Sadeltaket är därför asymmetriskt. De två olika sidorna har utformats med väsentligt skild karaktär. Åt norr är det ett rött envånings tegelhus med kupolformade takfönster på det pappklädda sadeltaket. Entrén har en snedställd entrétrappa, smidesräcke (ibland med teak) och ett litet fritt hängande skärmtak, med karaktär av 1950-tal. Dörrarna är bytta och varierar i utförande. Åt söder har tvåvånings fasaden stående plåtpanel från 1977 (ursprungligen trä) med olika färger och en tydligare arkitektonisk prägel av sitt 1960-tal. Övervåningens mörkbruna kvadrat på halva huset har ett enda stort, rektangulärt perspektivfönster. Andra halvan är djupt indragen med avvikande färg och balkong med liggande fjällpanel i ytterligare en annan färg och svart smidesräcke. Undervåningen är uppglasad med tre fönster. Mörkbrun, nougat, beige och mildgrön är dominerande kulörer. Trots sin veckade form ter sig längan platt, eftersom den bruna fyrkanten med sitt enda fönster dominerar synintrycket. Fönstren är antingen de ursprungliga, vitmålade av trä, eller bytta till bruna av metall.

Garagen är byggda 1970 och av "Typ A" från Långsele Industri AB. Ovanligt nog har de synliga stommar av svart stål, pulpettak och bruna lyftportar med träpanel och dito stående träpanel på sidorna.

Våningar: 2, suterräng
Stomme/konstruktion: regelverk
Fasad: åt norr tegel, åt söder stående plåtpanel
Fasadfärg: rött tegel, olika bruna och gröna nyanser mm
Takform: sadeltak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: takkupoler, trappa med smidesräcke, skärmtak

KOMMENTAR
Radhusen är originella med bodarna och sitt tudelade yttre och karaktärsfulla med drag av två olika decenniers arkitektoniska uttryck. Stadsplanen är intressant i sitt sammanhang i "solfjädern" och området ger som helhet en arkitekturhistorisk inblick i olika småhustypers utformning vid tiden.