Stäng fönster Göteborg kn, HJÄLLBO 35:1 M.FL. HAMMARKULLEN

OMRÅDE
Området är beläget i Hammarkullen i stadsdelen Hjällbos norra del. Byggnaderna utgörs av nio stycken åtta till nio våningar höga skivhus med källare. De ingår i den höghusmiljö som utgör Hammarkullen centrum. Området har kompletterande byggnader som daghem och parkeringsgarage. Det nås via gågator i Hammarkullen alternativt Bredfjällsgatan i väster. Det omges av ett högre bergsparti i väst bebyggt med radhus. Söder om finns Nytorpsskolan och norr om området finns en fotbollsplan samt Tomaskyrkan.

De långa byggnadskropparna, endast uppbrutna av smalare passager, är placerade i en U-formad gårdsplan. Mellan byggnaderna har den naturligt kuperade terrängen lämnats kvar. På grund av de höga bergsformationerna, liksom skivhusens placering, skapas inte någon överblickbar gårdsbildning i området. Längs fasaderna däremot uppstår en intimare rumskänsla mellan byggnad och bergsparti. Här finns bänkar utplacerade och enstaka lekplatser. Husen är uppförda på samma marknivå, en eftergift till tekniken för att rationalisera byggprocessen genom att använda en och samma kranbana för uppförandet av flera hus. I bottenvåningar finns lokaler för olika ändamål, till exempel daghem. Även under sjuttiotalet användes dessa lokaler för kompletterande skolverksamhet.

BYGGNADER
Husens fasader har förändrats sedan tiden för uppförandet. Under början av 1980-talet ansökte Byggruppen Hammarkullen Ekonomisk förening om att utföra några, som de uttryckte det, "miljöförbättrande åtgärder". Detta innebar att husen kompletterades med skärmtak utmed entrévåningen, utanpåliggande balkonger, entréer som byggdes in och mindre lägenheter på bottenvåningen som slogs samman till större. Även under slutet av 1980-talet försågs tre av skivhusen i norra delen av området med en takvåning.

Våningar: 8, 9
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: element med frilagd ballast
Fasadfärg: ljusbrunt, ljusgrått
Takform: flackt valmat sadeltak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: rytmisk fönstersättning och elementfält

Husen är byggda av så kallade sandwichelement som består av betong, mineralull och betong med ett ytskikt av frilagd ballast av ljus, dansk sjösten. Fönstersättningen är regelbunden. Varje betongelement inkluderar ett fönsterparti bestående av ett, två eller tre bruna enluftsfönster av aluminium, alternativt en indragen balkong. De långsidor som har balkonger har även en fönstersättningen som är mer varierad. Jjämfört med den andra långsidan där alla fönster är grupperade tre och tre och fasaden således helt regelbunden. Fasaden varieras även med ett återkommande horisontellt fält av rå betong i fönsterbröstningen på fasadelementen. Det valmade sadeltaket har mycket svag lutning om 3º och avslutas i liv med fasaden med en enkel inklädd hängränna, taket är belagt med papp. Entréerna är vända in mot gården. När entréerna förändrades under åttiotalet försågs de med tunga valmade skärmtak, belagda med betongpannor, i en stil som markant bryter mot skivhusens. Ursprungliga balkonger är indragna i byggnadskroppen och vända mot söder eller väster medan sekundära balkonger är utanpåliggande och bildar vertikala partier i fasaden. De påbyggda vindsvåningarnas är mindre till ytan än de underliggande våningarna och tycks därför resa sig genom de ursprungliga sadeltaken, så att hustaken idag liknar mansardtak täckta av plåt.

De kompletterande byggnaderna rymmer garage och daghem, byggnaderna är i ett plan med sadeltak belagt med papp och med fasad av träpanel. Dolt från ovan finns ett parkeringsgarage insprängt i berget på gården.