Stäng fönster Mölndal kn, HEIDENSTAM 1 VÄSTER

OMRÅDE
Bostadsområdet med fem lamellhuslängor och en liten affärsbyggnad med bostäder ligger längs Frälsegårdsgatan, strax öster om den stora Toltorpsgatan. I gatans norra ände möter den Hagåkersgatan och söder om kvarteret går Torallastigen in, som leder vidare under trafikleden till Jungfruplatsens butikcentrum på västra sidan. Torallagatan går öster om kvarteret och vid mitten är parkeringar anlagda. I nord och nordöst finns ytterligare lamellhusbebyggelse, i sydöst är det en liten park fram till ett nybyggt hus och i söder gränsar ett skolområde.

Kvarteret är uppdelat i två gårdar med hus med tre till fyra våningar på vardera tre sidor (öppet i söder); två länkade husvolymer i vinkel i nord-öst samt ett fråstående hus i väst. Alla husen har olika längd och vissa har förskjutna huskroppar. Det minsta huset ligger i sydväst och har butikslokaler i bottenvåningen, med huvudfasaden vänd åt den flacka gården. I söder går ett gångstråk till Jungfruplatsen och från detta leder en trappa med flata, stensatta steg upp till den konststensbelagda gången framför butiksfasaden. Den norra gården sluttar upp åt norr, där det ligger en lekplats kvar på ursprunglig plats, inramad av häckar. De asfalterade gångvägarna kantas på allémässigt vis av oxelträd. Parkeringarna omges också av lövträd. Torallagatan har söderut en enkelsidig lövträdsallé, liksom Frälsegårdsgatan på sin västra sida. Vid inlöpen till gårdarna växer också stora lönnar och kastanjer, vilket sammantaget ger området en mycket lummig och tyst karaktär, trots närheten till vägarna och trafikkorsningen.

BYGGNADER
Husen har tre våningar och källare delvis över mark, som är utgrävda till full höjd med garage på flera ställen. Butikshuset har två bostadsvåningar och källare under mark. Samtliga har betongstommar, grå, spritputsade socklar och rött fasadtegel. Gavlarna åt väster har asymmetriskt placerade modernistiska, putsade burspråk med en röd ram, som fönstren i det inre beige fältet tangerar på ena sidan. Sadeltaken är klädda med röda tegelpannor, har små taksprång och bruna plåtskorstenar. Butikshusets gavlar har burspråk med sadeltak, där ena takfallet är hälften så långt som det andra, vilket skapar asymmetri även hos dem. Gavelrösten, länkar mellan husen och fasadpartier mellan förskjutna huskroppar är klädda med aprikosfärgade Steni-skivor. Balkongerna vetter åt gården, är indragna och har kvar sina grå smalkorrugerade plåtfronter. Även franska balkonger finns med vita smidesräcken. Entréerna ligger i liv med de djupt indragna trapphusfasaderna åt både gata och gård, med tegelomfattning till de enkla brunmålade originaldörrarna av trä. Garageportarna är ursprungliga med ljusbrunt målade, plåtskodda tvåbladiga portar med stående smal träpanel i tre fält på varje. I nordöst finns en öppen gång under huset. Det nordvästra huset har åt gården i förskjutningsgaveln en verkstadslokal med originalfönster om 3 x 6 rutor. En liknande lokal finns också i kvarteret Sergel intill. Fönstren i övrigt är av omålad metall, pivåmodell, enlufts perspektivfönster, jämt fördelade över fasaderna.

Våningar: 3, källare
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: fasadtegel, glasmosaik
Fasadfärg: röd
Takform: sadeltak
Takmaterial: röda tegelpannor
Utvändiga detaljer: burspråk, balkonger av olika slag, indragna trapphusfasader, garage, butiksskyltar, markiser i plåthållare, skyltfönster, trappor, skärmtak

Butikshuset annonserar sig tydligt från den öppna sidan i söder men från norr endast med en skylt på gaveln, "frisör" och en pil åt gården. Överraskningseffekten är därför stor när man ser bottenvåningens raffinerade klarröda mosaikfasad med vita, putsade lisener och ett uppåtriktat kraftfullt skärmtak klätt med röd dubbelfalsad plåt. De stora skyltfönstren är ursprungliga och går över hörn, sittande i tunna metallposter. Två originaldörrar samt en sentida finns. Gjutna trappsteg och enkla smidesräcken finns framför dörrarna. Skärmtakets enkla vita, runda lampor är jämt fördelade på den vitmålade undersidan. Markislådorna av metall och de utanpåliggande mekaniska ventilerna är också ursprungliga. Fasaden har hållits ren från moderna flaggor och andra reklamartiklar och skyltningen är stämd i färger som ansluter till fasadens. Dagens verksamheter är från söder resebutik, tvättbar (sedan ca 1967) och frisör.

Även åt gatan finns verksamhetslokaler som i söder rymmer en tapetsör. De två indragna bostadsentréerna är breda med tre likadant glasade delar med brunmålade originalportar av trä. Terazzotrappan är mycket tunn, brant och vrider sig med spensliga smidesräcken likt en DNA-spiral i trapphuset. Fasaderna är tilläggsisolerade och har balkonger och fönster som övriga hus i området.

HISTORIK
Jungfruplatsens köpcentrum var först tänkt att ligga där detta butikshus nu står, vilket förklarar dess "felvända" läge, det vill säga inte åt gatan. Huset var putsat och enligt ritningarna var bostadsfasaden indelad i rutor med olika färger. Skärmtaket syns på ritningarna ha mosaik undertill, men troligen realiserades inte detta. Ursprungliga verksamheter var åt gården fruktaffär, livsmedelsbutik och herrfrisör. Åt gatan fanns damfrisör och vävrum. 1974-75 fick samtliga hus ny eternit på gavlarna i grått på mindre ytor och gult på större. 1985 renoverades butikshuset med tilläggsisolering och tegelklädsel samt Steni-skivor. I nordväst sattes större fönster in. Lastbryggan lagades liksom trappor, murar, fasaden, pilastrarna mm och skärmtaket fick ny plåt.

KOMMENTAR
Hela kvarteret bjuder på upplevelsevärden i såväl den sobra, välbevarade arkitekturen med pikanta detaljer som i de lummiga intima, men lättillgängliga gårdsmiljöerna. Särskilt arkitekturhistoriskt värde har den välhållna butiksfasaden i sammanhang med de övriga tre affärsanläggningarna på en rak linje i Bosgården (se vidare kvarteret Nobel). Då de övrigas hela exteriör i högre grad är bevarad vore det spännande om den ursprungliga putsfasaden kunde rekonstrueras här.