Stäng fönster Mölndal kn, BJÖRLIN 1 M.FL. VÄSTER

OMRÅDE
Området med tre trevånings lamellhus, varav ett med butiker i gatuplan, ligger allra längst i nordöst i Bosgården längs trafikleden Göteborgsvägen med spårväg i öster och Bifrostgatan i norr. Från den sistnämnda löper Vänortsgatan in på kvarterens västra sida och möter Hagåkersgatan (före detta Sturegatan) som går mellan kvarteren. Längs Göteborgsvägen ligger ett långsträckt bostadshus och i vinkel till detta i sydväst en byggnad något högre beläget än gatuplan med affärer i bottenplan och bostäder ovanpå. I slänten ned till vägen är nya rabatter anlagda och små avsmalnande cementtrappor leder upp till den asfalterade ytan framför butikerna. Mittemot, i kvarteret Björlin, finns en anlagd parkyta som ett litet torg till affärerna innanför täta häckar. Här ligger också två sammanbyggda lamellhus (Björlin:1-2) längs Göteborgsvägen, som tillsammans med det i kvarteret De Geer bildar en mur med port åt trafikbullret för de övriga bostadsområdena vid Hagåkersgatan (på Björlin:2 finns också två mindre lamellhus och alla tre är från 1949-50 och tas inte upp i det följande).

Gården på kvarteret De Geer är en stor och öppen gräsmatta med ett fåtal större lövträd. I nordväst står ett nyare sophus. I öst är det bara en smal gräsremsa och en trottoar som skiljer husen från vägen. Parken i Björlin är omgärdad av en tät lövhäck och har konststensgångar, gatstensbelagda ytor, sandlåda, stenkantade rabatter med rosor, barrväxter och buskar, samt något som sannolikt är ett solursfundament.

BYGGNADER
Husen har tre våningar och källare med fönster ovan mark, samt vindsgavelbostäder. Bärande innerväggar är av tegel, fasaderna av lättbetong med fönsterbröstningar av trä. Norra lamellhuset är svagt förskjutet i fem sektioner men annars är fasaden slät åt trafikleden med trapphusen målade i gråblått och övriga fasaden i grågrönt. Södergaveln har eternitplattor i matchande färg. Södra huset är limegrönt, den äldre och längre delen terracottafärgad, med ett indraget parti på mitten.

Våningar: 3, källare
Stomme/konstruktion: tegel, fasader av lättbetong, eternit på gavel
Fasad: puts
Fasadfärg: gråblått/grågrönt, limegrönt/terracotta, beige
Takform: sadeltak
Takmaterial: tegelpannor
Utvändiga detaljer: balkonger av olika slag, butiksskyltar, skyltfönster,

Fönstren är likadana, vita perspektivfönster med stående smalt vädringsfönster av metall som sitter i rader. Åt gården är fasaden livligare med röda utanpåliggande originalbalkonger på indragna fasadpartier eller vid röda tegelväggar som skjuter ut likt gavlar. Balkongerna har smalkorrugerade fronter och zig-zag mönstrade smidesräcken. Fönstren har en eller traditionella två lufter och det finns franska balkonger med vita räcken. Entréerna har en enkel tegelomfattning kring de bevarade glasade trädörrarna. I källaren finns en symaskinsaffär på norra husets gavel och en butik med högtidskläder i det södra.

Butikshuset är beige, liksom balkongfronterna, vettande åt gatan och har små trekantiga burspråk på gavlarna. Bostadsentréerna är förlagda åt gården och har en tunn kopparskodd naturstensomfattning och ursprungliga dörrar med sidoljus. Ett fönster är försett med ett vitt tidstypiskt asymmetriskt mönstrat metallgaller. Bottenvåningen med butiker är något utskjutande med plåtskodd överkant och helt uppglasad i tunna träposter med stående träpanel i smala partier, indragna entréer, naturstenssockel och bevarade markislådor av plåt. Över dessa finns ett slätputsat parti för skyltar, där "salong may" av typsnittet att döma åtminstone gjort tjänst i tre decennier. Allt är intakt. Byggnaden är den nordliga slutpunkten på sträckan till Jungfruplatsens centrumanläggning i sydväst, med ytterligare två butikshus på vägen (se kvarteret Nobel och Heidenstam) och äldst av dessa fyra små affärscentra, med följdriktigt mest traditionell utformning. Verksamheter idag är här cykelverkstad i källaren, fotvård, frisör, massage, minilivs och pizzeria.

Kvarteret Björlin har namn efter Björlin, Gustaf (1845-1922), som var generallöjtnant och filosofie hedersdoktor.

De hus som fanns tidigare på De Geer:2 har rivits. Butikshuset rymde från start fiskaffär, två ospecificerade butiker och frisör. Huset har inte genomgått några större förändringar. Det långa huset fick eternitklädsel (Malmex vertikal) på södergaveln 1971 och 1989 tilläggsisolerades norrgaveln och putsades. 1986 målades husen om i tidigare kulörer. Byggnaden i Björlin tilläggsisolerades och fick ny fasadbeklädnad 1988.

KOMMENTAR
Parken tillsammans med butiksvåningen utgör en platsbildning med miljöskapande värde. Byggnaderna är välbevarade och viktiga i sin kontext. Butiksfasaden har ett högt autenticitetsvärde och framförallt ihop med de övriga affärsbyggnaderna på nämnda sträcka utgör den en provkarta på dylika fasaders utformning under hela 1950-talet.

Området är upptaget i Mölndals kulturmiljövårdsprogram 1988, tillsammans med flera av omgivande kvarter.