Stäng fönster Mölndal kn, HARALD STAKE 2 M.FL. VÄSTER

OMRÅDE
Området har fem tomter med varsitt vinklat lamellhus och utgör nordöstligaste delen av Bosgården. Bifrostgatan går i norr, Hagåkersgatan ( fd Sturegatan) i söder, Vänortsgatan i öster och Häradsgatan (fd Nobelgatan) i väster. Tomterna blir allt större österut. Byggnaderna är vinklade med norra huskroppens långsidor längs norra gatan och västra huskroppens gavlar åt södra gatan. Tomt 6 har även ett hus längs Vänortsgatan. Gårdarna är därmed öppna åt Hagåkersgatan med varierande utförande, från den kalt asfalterade i öst, till den parkliknande intill med åtta stora pilar och de kuperade, mer intima norrut med tätare vegetation av träd, buskage och häckar, pisk- och små lekplatser. Husens hörn åt gårdarna har haft klängväxter som avlägsnats överallt utom i ett fall. Tomt 2 i väst har en infart i nordväst till parkering och garage, med tallar och buskar i slänten upp till Bifrostgatan. Parkeringar av olika omfattning finns i alla kvarter, miljöstationer och sophus i somliga. I vissa hus finns verksamhetslokaler, såsom solarium, cylinderservice, galleri och minilivs.

BYGGNADER
Lamellhuskropparna är vinklade till olika grad med små länkar och de nordliga längorna har en mindre, i djupled förskjuten huskropp i öst. På tomt 6 har detta parti utformats till ett fyravånings punkthus med gult fasadtegel. En pendang i våningsantal utgör det västligaste huset, övriga har tre våningar och källare med fönster över mark. Åt väst är källarna i regel utgrävda till full höjd med garage. En rak lamell finns i nordöst. Samtliga har vindsvåningar på gavlarna, tydande på svensk takstol, med varierande fönsterutformning. Fasaderna är av putsad betong, lätt- eller gasbetong, några med trä- eller tegelfönsterbröstningar och de bärande innerväggarna av betongsten eller tegel. I alla kvarter utom nr 6 är trapphusen markerade med gult eller rött tegel och fasaderna i övrigt ädelputsade och färgade i olika mustiga kulörer, såsom ofärgat/grönt, blågrått/gulbeige, omålat/varmröd och glasskombinationen pistagegrönt/vaniljvitt med chokladbruna rutor över trapphusen. Hela fasaden på "glasshuset" är putsad i "rusticerade" rutor med smala gördelgesimser. På tomt 6 är de två husen enfärgade: ljusgult respektive blodapelsinrött. De grå garageportarna på det röda huset kontrasterar och avviker från övriga garage i området med kraftiga svarta smidesbeslag. Sadeltaken har röda takpannor av olika slag och några tak går i fasadliv på gavlarna.

Våningar: 3-4, källare
Stomme/konstruktion: betongsten, tegel
Fasad: ädelputs, trapphusfasaden har tegel
Fasadfärg: olika mustiga putskulörer, gult eller rött tegel
Takform: sadeltak
Takmaterial: röda takpannor
Utvändiga detaljer: balkonger, garage, burspråk, trappor med smidesräcken, olika typer av entrépartier, ett hus är putsat likt rusticerande rutor

Utanpåliggande balkonger har samtliga hus, men de vetter åt olika håll och är utformade olika. De på tomt 4 har nya fronter, övriga är bevarade med finkorrugerad plåt av olika färger (många djupt vinröda) och spensliga smidesräcken, somliga med utkragande blomlådor. Balkongpartiet på västra huset på tomt 6 skiljer sig mest genom att ha konstruktioner med smala rör genom alla våningarna och separat pulpettak med trapetskorrugerad plåt. Burspråk förekommer sparsamt på gavlar och på punkthuset, trekantiga. För övrigt är det intressant att gavlarna åt söder alla är olika och har asymmetrisk placering av fönster, balkonger och burspråk, vilket ger variation i gatubilden.

Fönstren sitter i symmetriska rader, är gamla vita av trä eller bytta av omålad metall, flera av pivåmodell. Traditionella tvålufters förekommer, främst åt gårdarna, liksom stora perspektivfönster. Entréerna ligger i huvudsak åt gården och är individuellt utformade, vilket ger karaktär åt byggnaderna. Originaldörrar av trä finns i många av husen, andra är nya av trä i gammal stil, eller moderna av aluminium. Smidesräcken flankerar trapporna med stensteg. Mest tidstypiskt formspråk har entrén med utskjutande gjuten (numera vit, plåtskodd) omfattning, snedställd i ena sidan, och liggande brun träpanel vid sidan om dörren. Djärvast är kanske den med svart, räfflad kakelomfattning, skärmtak och trapphus med smala höga förskjutna och parställda fönster i den rutiga fasadens tre färger. Andra har mosaikfält, rundad och fasad stenomfattning eller enkla av tegel. 1987 målades fasader och snickerier om i samma kulörer som innan.

Kvartersnamnet syftar på Harald Stake som ledde försvaret av Göteborg-Bohuslän i Krabbefejden i norsk-danska kriget 1676-77, med strider vid Skansen Lejonet. Han blev sedan guvernör för Bohuslän.

KOMMENTAR
Områdets placering av byggnaderna medger ett grönt stråk längs Hagåkersgatan, vars öppenhet förstärks av den stora allmänna parkytan på andra sidan vägen. Detta är ett viktigt miljöskapande värde. Färgsättningen och tegelpartierna ger också estetiska upplevelsevärden i gatubilden, som accentuerar den annars relativt lågmälda 1950-tals arkitekturen.

Området är upptaget i Mölndals kulturmiljövårdsprogram 1988, tillsammans med flera av omgivande kvarter.