Stäng fönster Göteborg kn, HJÄLLBO 41:13 M.FL. HAMMARKULLEN

OMRÅDE
Området är beläget i sydvästra Hammarkullen och ingår i stadsdelen Hjällbo. Områdets bebyggelse utgörs av två vinkelställda skolbyggnader samt en panelklädd mindre byggnad (fritidshem) som alla placerats på ett stycke plan mark i kuperad terräng. I väster finns en envånings förskolebyggnad från 1969 samt en fotbollsplan placerad i en sänka nedanför ett större radhusområde. I norr angränsar ett bostadsområde med höghus i åtta våningar. I öster och söder övergår området i naturlig terräng med grönska, skog och bergsknallar. Åt öster stiger marken mot ett bostadsområde och åt söder leder en gångväg ner till Hjällbo.

BYGGNADER
Skolbyggnaderna är uppförda i en till två våningar (suterräng), enligt bygglovritningarna med betongstomme och ytterskiva med frilagd ballast. Plantaket är pappklätt. I vinkeln mellan de två byggnaderna finns skolans asfalterade skolgård med pilträd, lekplatser, förråd och en envånings byggnad med panelklädda fasader och sadeltak, uppförd som fritidshem i mitten av 1990-talet. Båda skolbyggnaderna har två våningar mot skolgården. I den norra byggnadens västra del inrymdes gymnastiksal, matsal och kök.

Våningar: 1/suterräng
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: element med frilagd ballast, träpanel
Fasadfärg: blått/ljusgrått
Takform: plant, sadeltak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: röda ytterdörrar, rött skärmtak

Betongelementens frilagda ballast täcker större delen av fasaderna. Mot taket avslutas fasaderna med blåmålad liggande slät panel. De vitmålade enluftsfönstren är av stående rektangulär form och har placerats regelbundet i fasaderna. Fönstren sammanbinds av blåmålat skivmaterial. Entréerna är huvudsakligen vända mot skolgården och ytterdörrarna är av rödmålad metall, med glasruta i den övre delen och gummimatta på den undre delen. Över entréerna skjuter platta skärmtak ut från fasaden. Längs hela den norra byggnadens södra fasad löper ett rödmålat skärmtak.

Skolan har vid en renovering under 1990-talets början förändrats interiört och exteriört. Byggnaden som sträcker sig i nord-sydlig riktning har försetts med utrymningstrappor mot öster samt med vindfång och hisschakt mot norr. Mot skolgården har den mittersta entrén lagts igen.

Fritidshemsbyggnaden inom området uppfördes i mitten av 1990-talet som en envånings byggnad med ljust gråmålad panel på fasaderna, sadeltak och vita fönster med oregelbunden placering.