Stäng fönster Göteborg kn, HJÄLLBO 33:2 HAMMARKULLEN

OMRÅDE
Området är beläget i Hammarkullen, som ingår i stadsdelen Hjällbo, nordväst om Hammarkulletorget. Områdets bebyggelse utgörs av ett flertal skolbyggnader som i plan terräng samlats kring en central skolgård. Skolområdet omges i söder och öster av bostadsområden. I söder består bebyggelsen av höga flerbostadshus och centrumbyggnader kring Hammarkulletorget. Öster om området finns trevånings flerbostadshus och Hammarkullens kyrka. Väster om skolområdet finns en stor inhägnad fotbollsplan, löpbanor och bollplaner samt ett mindre stycke naturlig terräng som höjer sig åt nordväst. Nära intill skolan i norr löper Hjällbovägen. Parkeringsmöjligheter finns bland annat söder om matsalsbyggnaden.

BYGGNADER
Bebyggelsen utgörs av tre arkitektoniskt likartade skolbyggnader, som placerats i nord-sydlig riktning, samt ett antal mindre byggnader. Mellan två av de förstnämnda bildas en större skolgård. I norr innesluts skolgården av en annan byggnad. Under senare tid har några mindre objekt uppförts, vilka sluter skolgården i söder. Skolgården är asfalterad och har försetts med lekplatser samt förhöjda planteringar med buskar och träd. En mindre skolgård finns också längs den västra skolbyggnaden.

Våningar: 1, 2
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: frilagd ballast (Östadssingel)/plåt
Fasadfärg: gult/melerat brunt
Takform: flackt sadeltak
Takmaterial: korrugerad plåt
Utvändiga detaljer:

Skolbyggnaderna uppfördes i en till två våningar, med en stomme av prefabricerade sandwichelement i betong, med ytterskiva av betong med frilagd ballast (Östadssingel). Det flacka sadeltaket, som har liten takfot och saknar takutsprång, belades med självbärande korrugerad plåt. Byggnaden längst österut i området har två våningar, medan de övriga två har en våning. Matsalen, som i söder ansluter till den östra byggnaden, och gymnastiksalen längst västerut i området är båda uppförda i en våning, som är förhöjd till nära nog två våningars höjd. Gavelrösten och övre delen av skolbyggnadernas fasader är klädda med gulmålad panelimiterande plåt.

Enluftsfönstren är av grönmålad aluminium och sitter regelbundet placerade i byggnadernas fasader. Matsalens fönster mot skolgården är av tvåluftstyp, något större än de övriga skolbyggnadernas fönster, och placerade i fasadens nedre del. Entréerna är placerade i liv med fasaderna och skyddas av skärmtak belagt med samma korrugerade plåt som förekommer på tak och fasad. Längs matsalens norra fasad löper ett bredare skärmtak. Ytterdörrarna är av grönmålad metall, försedda med glasruta i den övre delen och klädd med gummimatta på den nedre delen.

Skolbyggnaden som avgränsar skolgården i väster, är tillbyggd åt söder i senare tid. Tillbyggnaden har en våning och fasader av slammat ljusrött tegel. Övre delen av fasaden är klädd med ljust gråmålad stående panel och sadeltaket är belagt med falsad bandplåt som målats ärggrön. De vita enluftsfönstren är oregelbundet placerade i fasaden.

Byggnaden som avgränsar skolgården i norr flyttades hit som provisorisk skolpaviljong från Tuve 1978/79. Fasaderna är klädda med rödmålad liggande slätpanel och indelas i mindre partier av vitmålade horisontella och vertikala brädor. Sadeltaket är valmat och belagt med röda enkupiga takpannor. De höga vitmålade fönstren består av två liggande enluftsfönster och är oregelbundet placerade i fasaden.

Övriga byggnader är senare tillkomna och belägna i områdets södra del. Samtliga nyare byggnader är uppförda i en våning och har panelklädda fasader och sadeltak.