Stäng fönster Göteborg kn, HJÄLLBO 31:8 M.FL. HAMMARKULLEN

OMRÅDE
Området är beläget i Hammarkullen, som ingår i stadsdelen Hjällbo, strax norr om Hammarkulletorget. Bebyggelsen utgörs av lamellhus som genom sin placering bildar tre gårdar. Gångvägar omger bebyggelsen och löper utanför entréfasaderna genom gårdarna. Två av områdets byggnader sluter gårdarna mot norr. Söder om området, på andra sidan en gångväg, ligger en envånings daghemsbyggnad från 1970 och Hammarkullens kyrka från 1971. Mellan dessa och korsningen mellan Hjällbovägen och Hammarkullens väg finns en större parkeringsplats där också flera garagebyggnader successivt tillkommit. Väster om området ligger Hammarkullsskolan.

Bebyggelsen består av sex trevånings lamellhus med källare, uppförda i plan terräng med regelstomme, fasader klädda med plåt samt pappklädda, flacka valmade sadeltak. Mellan de relativt långa vinkelställda huskropparna bildas tre gårdar av storgårdskaraktär, med grönytor och lekplatser. Entréerna vetter mot de två yttre gårdarna, medan uteplatserna är belägna mot den mittersta gården. En låg häck avskärmar gårdarna från de asfalterade gångbanorna runt bebyggelsen.

BYGGNADER
Fasaderna är klädda med panelimiterande (stående) gul och ljust roströd plåt. Vid den obetydliga takfoten avslutas fasaderna med en svart plåtkant. De vitmålade aluminiumfönstren är av perspektivtyp och flertalet har en horisontell vädringsluft nedtill. Fönstren har placerats i regelbundna grupper om två eller tre. De indragna entréerna är invändigt klädda med målad träpanel och ytterdörrarna är av klarlackat trä och med glaspartier. Balkongerna är indragna och förekommer två och två intill varandra, företrädesvis vända mot gårdarna. Balkongfronterna utgörs av fasadernas panelplåt. De två mittersta husen har försetts med balkonger på södergavlarna.

Stomme/konstruktion: betong
Fasad: plåt
Fasadfärg: gul/ljust roströd
Takform: valmad
Takmaterial: syntetiskt
Utvändiga detaljer: indragna entréer

Till området hör också en daghemsbyggnad som är belägen söder om bostadsbebyggelsen. Byggnaden är uppförd 1970, i en våning med regelstomme, fasader klädda med gulmålad lockpanel och pappklätt sadeltak. Idag är taket belagt med svart korrugerat takmaterial. De vitmålade fönstren är av enluftstyp - några med ovanliggande vädringsfönster - oregelbundet placerade i fasaderna. Också dörrarna är vitmålade och är försedda med glaspartier. Mot norr skjuter ett antal förråd ut från fasaden och entréerna skyddas av stora skärmtak med vitmålade trästöttor. Mot söder, mot daghemmets gård/lekplats, finns stora verandaliknande träkonstruktioner vid entréerna. Lekplatsen omgärdas av trästaket och ett enkelt stängsel.

Garagebyggnaderna norr om bebyggelsen, som har rödmålade panelklädda fasader och pulpettak, tycks ha tillkommit i omgångar från mitten av 1970-talet till 1990-talet. Under 1980-talet inrättades lokaler för daghems- och fritidsverksamhet i flerbostadshusens bottenvåningar och uteplatser mot den mittersta gården försågs med omgärdande plank. Under samma decennium målades fasaderna om och fönstren kan ha bytts mot nya. En mindre återvinningsbyggnad, kallad sopstation, av enkelt utförande uppfördes på var och en av de yttre gårdarna under 1990-talet. Entréer och ytterdörrar är ursprungliga.