Stäng fönster Göteborg kn, HJÄLLBO 38:67 M.FL. HAMMARKULLEN

OMRÅDE
Området som är beläget i stadsdelen Hjällbo, är placerat på en höjdpunkt öster om Hammarkullens torg och centrumbebyggelse. Området innefattar 37 stycken atriumhus fördelade på elva längor. Flertalet av dem är placerade i en hästskoformad plan på toppen av ett berg men några är också placerade längs tillfartsvägen Branddammsbacken. Branddammsbacken går upp till området där den slutar i en vändplan med parkeringsplatser och flera garagebyggnader i ett plan. Det stora hästskoformade gårdsrummet är asfalterat och rymmer en lekplats. Bebyggelsen är inbäddad i kuperad natur, förutom i söder där den ansluter till ett intilliggande radhusområde och i norr där det finns ett område med friliggande villor från skilda tidpunkter. I väster begränsas området av Hammarkullens väg.

Området har en mycket individuell karaktär, främst beroende på den varierande färgsättningen på fasaderna och på grund av att några fönster har försetts med spröjs och fönsterluckor. De ursprungliga ytterdörrarna var av liggande spontad träpanel men flera av dem är utbytta. Även skärmtak över entréerna har tillkommit i senare tid.

BYGGNADER
Byggnaderna utgörs av en våning samt suterräng, placerade så att den indragna entrén är på den övre våningen i anslutning till gatan alternativt gården och suterrängvåningen är vänd mot trädgårdssidan och uteplatsen. Husen är byggda i vinkel vilket innebär att det i varje radhuslägenhet skapas en atriumgård (enligt en källa har många av atriumgårdarna byggts in). Husen är uppförda med en stomme av betong respektive träreglar. Fasaderna är enkla och klädda med liggande spontad panel och stående lockpanel. Fasaderna har numera en mycket varierande färgsättning. Både tvåluftsfönstren och ytterdörrarna är av trä, vitmålade och placerade i liv med fasaden. Bredvid ytterdörren i den indragna entrén finns ett smalt glasat fönsterparti. Byggnaderna kröns av ett sadeltak med korrugerad eternit. Det lätta taket har något utskjutande takfot och taksprång.

Våningar: 1/suterräng
Stomme/konstruktion: betong/trä
Fasad: träpanel
Fasadfärg: varierande
Takform: sadeltak
Takmaterial: korrugerad eternit
Utvändiga detaljer: atriumgårdar

Garagebyggnaderna i områdets södra del är av trä förutom ett som är placerat i en slänt och uppfört i betong. Garagen har pulpettak med ytskikt av eternit.