Stäng fönster Göteborg kn, HJÄLLBO 170:1 M.FL. HAMMARKULLEN

OMRÅDE
Området utgörs av radhus i en våning med suterräng, belägna i Hammarkullens och stadsdelen Hjällbos nordöstra del. Husen är placerade i en södersluttning med utsikt över ett angränsande villaområde i söder. På övriga sidor omges bebyggelsen av kuperad skogsbevuxen natur. Långt borta i öster skymtar de högt belägna höghusen i Rannebergen. Området nås via Vattentornsgatan och vid dess slut finns två vändplatser där det även finns parkeringsplatser och garage. I övrigt är området bilfritt.

Bebyggelsen är placerad i raka längor, i nordost - sydvästlig riktning, med entréerna vända mot varandra, vilket innebär att uteplatserna på trädgårdssidan vänds åt både nordväst och sydost. Varje radhuslänga rymmer mellan fyra och sju lägenheter och förbinds med ett system av gågator. Gångvägarna är asfalterade eller belagda med cementplattor med dansk sjösten som på fasaden. Mellan gångvägarna finns terrasserade markpartier och stora öppna ytor med gräs och lekparker. Entréfasaderna skyms inte av staket eller förråd utan är väl synliga från gatan. Förråd och bostadshus är målade i enhetliga kulörer som håller samman området. Troligen var området uniformt färgsatt från början. Uteplatserna som är längs trädgårdsfasaden skiljs åt med skärmar av rött trästaket.

BYGGNADER
Husen är av två olika storlekar vilket visar sig i placeringen av fönster, altandörrar och franska balkonger. Byggnaderna uppfördes med en stomme av betong. Fasaden mot trädgårdssidan liksom halva gavelfasaden är uppbyggd av sandwichelement med ett ytskikt av frilagd ballast (beige, dansk sjösten). Fasaden mot entrésidan samt den resterande delen av gavelfasaden är klädd med lockpanel på en stomme av träreglar. Röd fasadkulör dominerar i området men även ljust blått, gult och aprikos finns det exempel på. Knutbrädor och vindskivor är vita. Taket är ett dolt plantak täckt av plastfolie med sargen omfattad av vit plåt.

Våningar: 1 ½
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: lockpanel/frilagd ballast
Fasadfärg: röda nyanser, blått, gult mm
Takform: plant tak
Takmaterial: plastfolie/plåt
Utvändiga detaljer: ljusare artikulering på betongbalk

Fönstren är svarta eller mörkt bruna och är placerade på byggnadernas långsidor vilket lämnar gavlarna obrutna. Perspektivfönstren är placerade som solitärer i fasaderna. Ursprungligen var de försedda med ett mindre vertikalt vädringsfönster men under slutet av 1980-talet skedde ett flertal fönsterbyten och de ersattes av större perspektivfönster. Fasaden varieras av en horisontell betongbalk över fönstren och som fortsätter i samma höjd på gavelfasaden. Den var troligen obehandlad vid uppförandet, men är numera målad i en ljus kulör på ett flertal ställen i området. På träfasaden har ett liknande fält erhållits genom att en slät, vit skiva placerats över fönstren. Den har på flera fasader ersatts med träpanel. Betongen har på flera fasader målats och den vita skivan i träfasaden har tagits bort och ersatts med lockpanel. Några av husen är försedda med sekundära utskjutande balkonger och några har även franska balkonger mot trädgårdssidan. Entréerna är placerade i liv med fasaden och de är skyddade av ett plant skärmtak sammanbyggt med förråden som är placerade längs gatan. Ytterdörrar har troligen varit av mörklaserat trä, några ursprungliga finns kvar.