Stäng fönster Göteborg kn, HJÄLLBO 41:13 M.FL. HAMMARKULLEN

OMRÅDE
Området utgörs av lamellhus i tre till fem våningar med källare, beroende på terrängen. Det är beläget i norra Hjällbo, söder om Hammarkullens centrum. Bebyggelsen är placerad på en lägre höjd och utgörs av tre stora sammanhängande huskroppar av rött tegel, placerade så att de bildar tresidiga stora gårdsrum kompletterade med tvättstugor och daghem. Husen är insprängda i terrängen och har samma höjd till taknock. Den ursprungliga terrängen har kompletterats med lekplatser, gräsmattor och asfalterade gågator som leder mellan husen. I bostadshusens bottenvåning ryms lokaler för olika aktiviteter. Entréerna vänder sig in mot gården, balkonger är vända både in mot gården som ut från området. Flera öppningar i de långa byggnadskropparna möjliggör passage till gårdarna. Området omges av radhusbebyggelse i öster, Nytorpsskolan i väster, Hammarkullens centrumbebyggelse i norr och kuperad bergsterräng i söder. Det nås via gångvägar från norr samt med motorfordon via Sandeslättskroken från öster, där det också finns parkeringsplatser och garage.

Området har kompletterats med sopkomposter under den senare delen av 1990-talet och flera barnstugor har tillkommit under årens lopp, bland annat 1970 och 1979. En av de ursprungliga tvättstugorna revs i början av 1990-talet för att bara några år senare ersättas av en ny. Tvättstugorna är uppförda i ett plan, de har fasader av röd stående träpanel med sadeltak av rött taktegel.

BYGGNADER
Husens exteriör har inte förändrats särskilt mycket sedan de byggdes. Byggnaderna har en stomme av betong med fasad av 1/2 stens rött tegel som avslutas av takfoten. Gavelröstena avslutas upptill av en fris i tegel. De flacka sadeltaken är täckta av papp, enligt bygglovritningar var de ursprungligen belagda med plaganplåt eller likvärdigt. Fönstren som är röda, är av två typer, enlufts- samt perspektivfönster och de är regelbundet placerade i grupper om två. De indragna entréerna har ytterdörrar av trä med stora glaspartier. Husen har såväl franska- som utanpåliggande balkonger av brunt trä, oregelbundet placerade över fasaden.

Våningar: 3/5
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: ½ stens fasadtegel
Fasadfärg: rött/ljust fogbruk
Takform: flackt sadeltak
Takmaterial: papp/plåt
Utvändiga detaljer: utanpåhängande balkonger med träpanel

KOMMENTAR
Sandeslätt har stora miljökvalitéerr. Arkitekturen är välartikulerad och miljön är oförändrad med bibehållna planteringar och terrängformationer.