Stäng fönster Göteborg kn, HJÄLLBO 37:6 M.FL. HAMMARKULLEN

OMRÅDE
Hammarkullens centrumbebyggelse är belägen i stadsdelen Hjällbos norra del och begränsas av Hammarkullegatan, Hammarkullens väg och Sandeslättsgatan. Bebyggelsen utgörs dels av skivhus med bostäder, dels av lokaler för detalj- och kolonialhandel samt serviceverksamheter. Skivhusen, som utgör en mittpunkt i Hammarkullen, är formerade runt Hammarkulletorget. Större delen av "Hammarkulletorget" består av ett kuperat bergsparti med en slingrande gångväg. Skivhusens mycket långa byggnadskroppar lättas endast upp av varierande våningsantal samt genom en smärre anpassning av huskropparna till höjdskillnaderna i terrängen. I väster finns ett kraftigt kuperat gårdsrum som skiljer torgets skivhus från det intilliggande höghusområdet på Bredfjällsgatan. Skivhusmiljön kompletteras av ett stort antal nyuppförda tvättstugor som avviker mot den höghusens strukturalistiska form.

Hammarkullens centrum kan inte sägas utgöra en traditionell platsbildning utan består av ett relativt tydligt stråk som löper i nord-sydlig riktning. Vid stråkets norra ände finns en byggnad som rymmer bad och andra fritidsaktiviteter. Därifrån leder stråket åt söder förbi ett skivhus och ett daghem till bostadsområdet Sandeslätt. Stråket vidgar sig till en plats som skapas mellan tre byggnader: en rektangulär enplans affärsbyggnad, ett skivhus som arkitektoniskt skiljer sig från de andra samt en byggnad som rymmer nedgången till spårvagnshållplatsen. I dessa byggnader har olika verksamheter samlats, såsom service för äldre människor, bibliotek, badhus, affärer, post och restaurang/pizzeria.

BYGGNADER
Skivhusen är uppförda i sex till nio våningar samt källare. Husens stomme är av betong och fasader av ljust bruna sandwichelement med en yta av frilagd ballast (dansk sjösten). De sträcker sig högt mot himlen och avslutas av en krönande plåt i gult alternativt brunt under det valmade pappklädda sadeltaket. Ursprungligen hade husen ett plantak.

Våningar: 6/9, 9
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: frilagd ballast, dansk sjösten
Fasadfärg: brungrå
Takform: valmat
Takmaterial: plåt
Utvändiga detaljer: nersänkt takprofil

Fasaderna som vänder sig ut från området har en regelbunden fönsterplacering med två eller tre lufter alternativt en balkong i varje sandwichelement. I fasaderna mot gården är fönstersättningen också regelbunden men fönstren är placerade i grupper med en återkommande rytm. Fönstren, ursprungligen av trä, är idag av metall som målats vitt på gavelsidorna eller lila på långsidorna. Balkongerna är indragna i fasaden och sedan början av 1980-talet helt inglasade med skjutbara fönster. Ursprungligen hade balkongerna fronter av glaspartier infattade i en träkarm. Karmarna är idag täckta med vit plåt. Entréerna är placerade i liv med fasaden och skyddas av ett skärmtak med svart korrugerad plåt. Fasadpartiet runt entrédörrarna är av slätputs som avfärgats i olika klara färger under senare tid. De kompletterande tvättstugorna har alla fasader av lockpanel målade i olika klara färger och ett traditionellt sadeltak.

Under 1980-talet lades taken om på skivhusen och försågs då med solceller. I syfte förbätra boendemiljön genom utglesning av höghus revs 1996 det nordligaste skivhuset samt en lekstuga. Det ersattes av åtta stycken tvåplans parhus och en lekstuga. Inom området har det funnits två parkeringsdäck av vilket endast ett återstår. Parkeringsdäcket är uppfört av betong i flera plan. Ursprungligen skall också ha funnits ett speciellt rum för mopedparkering.