Stäng fönster Göteborg kn, HJÄLLBO 47:2 M.FL. HAMMARKULLEN

OMRÅDE
Området består av sju radhuslängor (54 lägenheter), belägna sydväst om Hammarkullen i stadsdelen Hjällbo. Området är genom ett naturparti avskilt i förhållande till övrig bebyggelse i Hammarkullen. Närmast är villaområdet i Sandeslätt, nordost om radhusen. Området är otillgängligt eftersom terrängen är kuperad och det finns mycket branta bergsväggar i nordost. Söder om området breder Hjällbo ut sig och i väster på andra sidan Hjällbovägen skymtar ett mindre villaområde från samma tidsperiod. Området nås via Båtsmansdalsgatan som avslutas med garagebyggnader och parkeringsplatser framför bostadslängorna. I området finns boulebana och lekplats liksom en större grönyta som skiljer husraderna åt.

Radhusen är i två plan och vardera längan rymmer mellan sex och nio lägenheter. Fasaderna är målade i en kraftig gul kulör, utom entréfasaderna som är vita liksom fönsterbågar och karmar. Radhusen ligger parallellt till varandra i en södersluttning. De är placerade så att varje länga har entréer och balkonger mot söder, vilket innebär att trädgårdsfasader och entréfasader är vända mot varandra. Mellan husraderna löper asfalterade gångvägar. Till varje lägenhet hör en liten trädgård. Entréerna döljs av förråd som placerats framför husen. Förråden sammanbinds med grindar och avskärmar entréfasaden från gångvägen som löper utanför.

BYGGNADER
Radhusen är byggda av prefabricerade ytterväggselement, klädda med fasader av stående lockpanel som ovanför fönstren bryts av liggande partier med slät panel. Fasaden mot trädgårdssidan är enkel och varieras endast genom fönsterpartier och träpanel. Varje fönsterparti består av fyra stora enluftsfönster som delas upp av en bred post. Hela entréfasaden är indragen. Entrévåningen skyddas av den utskjutande balkongen som i sin tur är indragen under en djup takfot. Ytterdörrarna är av trä, med glaspartier i både den övre och undre delen. Balkongerna har fronter av liggande öppen panel. Varje balkong separeras från nästföljande genom en skärm av träpanel. Gavelfasaderna perforeras av mindre enstaka fönster. Sadeltaket är av så kallad "lätt konstruktion" Det saknar både takfot och taksprång och är mycket flackt.

Stomme/konstruktion: betong
Fasad: träpanel
Fasadfärg: gul
Takform: flackt sadeltak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: utanpåliggande balkonger, förgårdar med uthus

Förrådens fasader är klädda med fjällpanel som målats gula såsom radhusen. Förrådsbyggnaderna har ett fåtal små fönster och kröns av pappbelagda pulpettak. Områdets garagebyggnader är i ett plan, med fasader av gulmålad lockpanel och pulpettak belagda med korrugerad eternit. Garageportarna är av brunmålat trä.