Stäng fönster Stockholm kn, NORDENS VÄNNER 3 M.FL. BREDÄNG

Nordens Vänner 3 hus 1, Nordens Vänner 4:
Klassificering: Gult

Nordens Vänner 3 hus 2-11, Nordens Vänner 5:
Klassificering: Streckat
Motivering: Streckat = Fastighet/fastigheter med bebyggelse uppförd 1990 eller senare eller fastighet som ännu inte klassificerats eller obebyggd fastighet. Fastigheten/fastigheterna ingår i en kulturhistoriskt värdefull miljö som år 2006 inte är utpekad i Stockholms översiktsplan.

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: 99 10 13

Bostäder och serviceinrättningar i en ombyggd skola samt nyare låghus i norra Bredäng

Bostadsområde i norra Bredäng som även innehåller dagcenter, daghem och fritidshem. Området ligger runt en bergsfot och bildar en krok i form av ett J som lutar svagt mot nordöst. I norr begränsas området av Jakobsbergs gård och ett daghem. Områdets utsida mot öster, söder och väster vetter mot det grönstråk som löper centralt genom hela norra delen av Bredäng. Områdets insida vetter mot ett skogsbevuxet berg. Mitt igenom hela området löper en entrégata. Längst i norr ligger en parkeringsplats och i nordost en grusplan för fotboll.

På entrégatans västra sida ligger i nordostsydvästlig riktning en före detta skola. Den består av en länga i nio byggnadskroppar som söderut viker av mot väster i tre svaga knäckar. Byggnaden innehåller idag öppen förskola, dagcenter och bostäder. På entrégatans östra och södra sida ligger tio tvåvånings flerfamiljshus. Mot väster ligger ett fritidshem och i krokspetsen norr om detta ytterligare tre flerbostadshus av samma typ som de tio andra samt en parkeringsplats.

Före detta skolbyggnaden:
· Våningar: 1 vån + suterräng.
· Tak: Flacka pappklädda pulpet- och motfallstak,
· Fasad: Rött 1½ stens tegel.
· Sockel: betong.
· Fönster: Enlufts-, tvålufts- med mitt- eller tvärpost samt fyrlufts- med två sidoställda mittposter och med en hög tvärpost mellan mittposterna eller fyrlufts- med en sidoställd mittpost samt högt liggande tvärpost. Endel fönster har bröstning av vit stående panel. Vissa fönster, framför allt de mot väster, sitter i ursprungsbåge och karm i vitmålat trä men med ett smalt foder av aluminium, andra, framför allt de mot öster, är helt utbytta mot nytillverkade i vitmålat trä.
· Balkong: Husets östra långsida har utskjutande balkonger på vitmålat stolpverk samt franska balkonger med svartmålat järnräcke och helglasade pardörrar med överljus.
· Entré: Entrédörren, som ligger mot öster, är glasad i aluminiumbågar. Framför entrén sitter ett långt skärmtak på L-stöd i betong.
· Stomme: Tegel (ej belagt)
· Lägenhetsstorlekar: Ej utrett
· Förändringar: Byggnaden uppfördes 1964-71 och kallades för "Bergsskolan" och senare "Ålgryteskolan". 1989 byggdes den om till lägenheter, gruppbostäder, fritidshem och närservicecentrum. Till skolan hörde även fyra provisoriska paviljonger uppförda 1963. En av dessa revs 1979 och ersattes med fritidshemsbyggnaden. Övriga paviljonger revs 1989 efter en brand.
Mellan några av huskropparna finns en indragen ingångs- och trapphusdel i två våningar med plåttäckta pulpettak, vit fasadputs, betongsockel, ursprungliga enluftsfönster i trä samt dörrar i aluminium. Över dörrarna sitter plåttäckta skärmtak. Den sydligaste byggnadskroppen har alltid utgjort en bostadsenhet och är i en våning med suterräng. Den har en utanpåliggande balkong med järnräcke och ett plåtklätt skärmtak över entrén. Den har ursprungliga träfönster samt dörrar i liggande vitmålad panel. Framför hela byggnadskomplexet står en rad av ekar av ej obetydlig ålder som möjligen kan ha utgjort ena halvan av en allé fram till Jakobsbergs gård. Marken sluttar uppåt mot berget bakom huset.

Flerfamiljshusen:
· Våningar: 2 våningar
· Tak: Flacka sadeltak med röda betongpannor. Utskjutande takfot samt vindskivor och hängrännor i brun plåt.
· Fasad: Tegel, ljusrött.
· Sockel: Betong, grå.
· Fönster: En- till tvåluftsfönster i plåt.
· Balkong: Utskjutande balkonger på vitmålat stolpverk.
· Entré: Entrédörrar av vitmålat trä med ett enluftsfönster bredvid. Övervåningens lägenheter nås via loftgångar som nås via trappor av galvaniserat stål. De har "sparksteg", ram och räcke av tryckimpregnerat trä. Trappor och loftgångar inramas av ett vitmålat stolpverk som stöttar skärmtak med röda betongpannor.
· Stomme: Ej utrett.
· Lägenhetsstorlekar: Ej utrett.
De tio östra flerfamiljshusen ligger i solfjädersform kring, och i söder förbi, den före detta skolan. De tre västra ligger lite för sig själva i krokens spets. Tolv av husen består av två sammanbyggda huskroppar förskjutna gentemot varandra, det trettonde, som är det längst i nordost, består av fyra sammanbyggda förskjutna byggnadskroppar. Husen har vidbyggda cykel- och sopskjul med betongpannebelagt pulpettak och liggande vit panel. Runtom husen finns planterade ytor med buskar och lekplatser samt ett antal komplementbyggnader i olika utföranden. Byggnaderna uppfördes 1990-91.

Fritidshem:
· Tak: Flackt papptäckt sadeltak, utskjutande takfot.
· Fasad: Liggande blå panel med påspikade stående lister och knutlådor.
· Sockel: Betongplattor.
· Fönster: En-, två- och fyrluftsfönster med mittpost respektive mitt- och tvärpost högt placerad. Fönstren är av vitmålat trä.
· Entré: Två entrédörrar av gulbrunt trä med ett smalt fönster samt med sidoljus. Över entréerna sitter plåttäckta skärmtak. Dessutom finns ett antal vita franska dörrar.
· Stomme: Trä, regelstomme (ej belagt)
Byggnaden ligger i västersluttning i områdets västra del. Mot sydväst finns en altan med en pergolakonstruktion. Altanen är belagd med brädor och har ett räcke av tryckimpregnerat trä. Marken runt huset är belagd med betongplattor samt asfalt. I den kuperade terrängen mot sydost finns en lekplats. Till huset hör även två små förrådsbyggnader med blå panel. Byggnaden uppfördes 1979-92.

KOMMENTAR
Före detta skolbyggnaden har ett för sin tid representativt formspråk och är utfört med omsorg om material och gestaltning. Dess struktur med sammanbyggda byggnadskroppar för gymnastiksal, matsal, aula, expedition, klassrum och vaktmästarbostad är mycket ovanlig. Byggnaden har, trots sin förändrade funktion, behållit sin karaktär. Delar av huset, såsom volymer fasadmaterial, fönsterstorlekar, tak mm, är mycket välbevarade.